digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Regionalno takmičenje iz vjeronauke

Autor: April 07, 2018 0

Četvrta osnovna škola i Druga gimnazija Mostar najbolje na regionalnom takmičenju iz vjeronauke.

U organizaciji Mostarskog muftijstva i Pedagoškog zavoda Mostara danas je u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru održano regionalno-kantonalno takmičenje iz vjeronauke. Na takmičenju je učestvovalo 56 učenika osmih, devetih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola iz Čapljine, Stoca, Mostara, Jablanice, Konjica, Prozora, Livna i Tomislavgrada. Odgovarali su na pitanja koja je za ovu priliku pripremio savjetnik za vjeronauku u Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed ef. Husić. Husić je objasnio i propozicije i pravila takmičenja.

A u ime Zavoda učenicama i učenicima riječi ohrabrenja uputila je stručna savjetnica dr. Amela Medar. „Samim dolaskom na takmičenje pokazali ste izniman rad i trud učeći o  svojoj vjeri i svom identitetu. Učenje u ime Boga otvara šire vidike i pomaže vam pronaći smiraj i slobodu“, kazala je Medar. Takmičenje iz vjeronauke na području Hercegovačko-neretvanskog kantona je, iza matematike,  najmasovnije takmičenje osnovnih i srednjih škola.

Nakon pregledanih radova Komisija je za najbolju školu u ekipnom takmičenju proglasila IV Osnovnu školu iz Mostara. Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi „Vrapčići“, dok je trećeplasirana bila Osnovna škola „Gnojnice“.

U kategoriji osmih razreda prvo mjesto osvojila je Lejla Nuhić iz IV Osnovne škole u Mostaru, drugo Maida Biber iz Prve osnovne škole u Konjicu i treće Dženis Gadara iz Osnovne škole „Gnojnice“.

U kategoriji devetih razreda prvo mjesto podijelile su Almedina Marić iz Osnovne škole  „Vrapčići“ i Fatima Behram  iz VI Osnovne škole u Mostaru. Drugo mjesto pripalo je Amini Husnić iz IV Osnovne škole u Mostaru dok je treće osvojio Muhamed Selimović iz Osnovne škole Čelebići.  

U kategoriji prvih razreda srednjih škola najuspješnija je bila Ehlimana Ćesić iz Druge gimnazije Mostar. Drugo mjesto osvojila je Amina Hujdru iz Srednje mašinsko-saobraćajne škole Mostar. Na trećem mjestu našla se Melisa Hodžić iz Srednje medicinske škole Mostar. U čestitke najuspješnijim diplome i priznanja uručili su im pomoćnik direktora Medrese za internat Suljo ef. Cikotić, dr. Ahmed ef. Husić i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Uz čestitke učenicima i vjeroučiteljima muftija je kazao da je vjeronauka kao naučna disciplina u obrazovnom procesu izuzetno važna. „Kroz vrijeme koje je iza nas vjeronauka je postavila čvrste temelje jer je pokazala da još trebamo raditi na izgradnji morala i odgoju temeljnih ljudskih vrijednosti. Bez njih je naš obrazovni sistem nepotpun, i nezamisliv je bez onoga što vjeronauka nosi u sebi“, poručio je muftija.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine