digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Manifestacija Ambasade Iran „Dani Kur'ana“ otpočela u Mostaru

U sklopu manifestacije ''Dani Kur'ana''  u četvrtak večer je u prostorijama Iranskog konzulata u Mostaru otvorena izložba kaligrafskih radova, iluminacija i drvoreza.

 Manifestacija se održava u nekoliko bosansko-hercegovačkih gradova od kojih je Mostar prvi u nizu. Radi se o programu kulturne saradnje koju su predstavnici Ambasade Republike Iran u Bosni i Hercegovini organizirali sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BIH, Mostarskim muftijstvom, te tokom nedavne posjete mostarskog Gradonačelnika Ljube Bešlića Isfahanu sa Gradom Mostarom. 

Izložbu je otvorio ambasador Republike Iran u našoj zemlji Mahmud Hajdari. On je izrazio nadu da je ovo samo početka kulturne saradnje Grada Mostara sa Isfahanom. „Nadam se da će ovdje trajno vladati mir i prijateljstvo, kako između građana Mostara, tako i između građana u Bosni i Hercegovini“, kazao je ambasador Hajdari.

Na izložbi su predstavljeni kaligrafski radovi autora Saida Reza Kamranija, univerzitetskog profesora i predavača kaligrafije u raznim obrazovnim centrima,  iluminacija autora Mohsena Agamirija, dobitnika medalje drugog stepena u oblasti umjetnosti i učesnika na brojnim izložbama u svijetu, te radovi u drvorezu  Golamali Etminani Gasrodaštija, profesor s 50 godina umjetničkog staža i dobitnik medalje prvog stepena u oblasti umjetnosti.

Ambasada Republike Iran, kako je kazao  Ali Ameri ataše za kulturu iranske ambasade u našoj zemlji,  već treću godinu zaredom predstavlja umjetnička dostignuća Irana u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca ramazana. Do sada su to, pored Sarajeva, radili u Bihaću, Tuzli i Zenici, a ove godine i u Mostaru. On je istakao kako je ovom izložbom otvorena i zgrada Kulturnog centra Ambasade Republike Iran u Mostaru u kojoj će se u narednom periodu organizirati različiti kulturni programi.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović izrazio je zadovoljstvo što je ramazan u Gradu Mostaru obogaćen ovim kulturnim događajem i što će javnost imati priliku upoznati iranske umjetnike s kojima će mostarski umjetnici moći razmijeniti iskustva.

Izložba će biti otvorena do 26. Maja, a nakon Mostara bit će predstavljena i u Sarajevu. U zabavnom dijelu programa nastupili su umjetnička grupa Sarajevski saz i hor Medžlisa IZ-e Mostar El-Misbah.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine