digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doprinesimo otvorenju biblioteke u Bosanskoj Dubici

Autor: Nedim Krivdić Februar 18, 2015 0

Biblioteka je blizu zakonskog okvira i broja kojeg nalaže zakon, a to je 5.000 naslova, kako bismo registrirali biblioteku i ostvarili sva prava koja nam pripadaju

 

Dana 14.02.2015. u prostorijama omladinske biblioteke i čitaone „Mehmed ef. Spahić“ uz kahvu i čaj omladinci su obilježili tri godine od osnivanja biblioteke. Prisutnim gostima i omladincima obratio se gl. Imam Safet ef. Beganović, na čiju je  inicijativu i osnovana biblioteka, u svome govoru se prisjetio prvih akcija prikupljanja knjiga, kao i donatora kojih je bilo sa svih strana, pa čak i iz Amerike koji su brodom slali knjige i elektronska pomagala. U radnoj atmosferi obilježili smo godišnjicu  osnivanja omladinske biblioteke. Ovih dana nam pristižu knjige sa raznih strana, pa smo tako zaokupljeni sortiranjem knjiga i uvođenjem u program, a to je i razlog što nismo pravili posebnu svečanost nego u opuštenoj atmosferi sa gostima analizirali dosadašnji rad i planove za narednu godinu. Ostvarili smo kontakt sa drugim bibliotekama, a posebno nas raduje saradnja sa „Gazi Husrev begovom bibliotekom“.

Tačno prije tri  godine odlučili smo na ovaj dan zaljubiti se u knjigu i osnovati biblioteku i ta ljubav je iz dana u dan sve postajala jača. Tako danas naša biblioteka blizu je zakonskog okvira i broja kojeg nalaže zakon, a to je 5.000 naslova, kako bismo registrirali biblioteku i ostvarili sva prava koja nam pripadaju. Vrijedni članovi svaki dan uvode knjige u sistem. Iza nas je godina veoma uspješna i spravom se nadamo da ćemo uz naš trud i zalaganje u ovoj godini dostići željeni cilj. Biblioteka pored iznajmljivanja i čitanja knjiga ima mnogo drugih sadržaja kao što su: međugradsko druženje sa vršnjacima, humanitarne akcije, pomoć starijim osobama i druženje svakodnevno u prostorijama biblioteke.  U ovoj godini ćemo nastaviti sa svim aktivnostima koje smo do sada realizirali i nastojati unaprijediti rad.

Aktivnosti omladine u 2014. godini:

-          Radna akcija (čišćenje) i pomoć namjernicama u poplavljenim gradovima BiH : Doboj, Prijedor (Tukovi, Gomjenica, Raškovac), Bosanski Šamac/Šamac

-          Prikupljanje namještaja za Čelinac.

-          Podržali smo humanitarnu akciju MDD Merhameta Bos.Dubica za prikupljanje sredstava za poplavljena područja.

-          Čišćenje i uređivanje harema Gradske džamije.

-          Noćni namaz (nafila) u Gradskoj džamiji koju je predvodila naša omladina.

-          Učestvovali smo u podjeli bajramskih paketića postačima koje je obezbjedila IZ.

-          Tradicionalni omladinski iftar u haremu Gradske džamije koji priređuje omladina, sponzor ovoga iftara bio je Husnija Mehmedović sa porodicom.

-          Posjetili smo Zagreb povodom evropskog takmičenja učača Kur'ana.

-          U sklopu međugradskog druženja posjetili smo omladinu iz Prijedora, a istim povodom mi smo njih ugostili dva puta.

-          Posjetila nas je RTRS i napravila je emisiju pod nazivom „Riječ vjere“.

-          Podržali smo aktivnosti vjeroučitelja Safeta Beganovića u O.Š. „Sveti Sava“, priredbu „Muhammed a.s., Najbolji Učitelj“ i tom namjernom obezbjedili paketiće svim školarcima i novčane nagrade za najbolje.

-          Podržali smo i humanitarni koncert MDD Merhameta Bos.Dubica i učestvovali realizaciji istog.

-          Našim posredstvom obezbijedili smo tri stipendije za naše omladince koji studiraju u Bihaću, odnosno u Banja Luci.

-          U godišnjem planu aktivnosti rada Omladinske biblioteke je humanitarna akcija koju jedanput godišnje pokrećemo. Ove godine smo pomogli djeci s posebnim potrebama u našem gradu. (Udruženje "RASTIMO ZAJEDNO"), a tom prilikom pomogli im da renoviraju prostorije, donirali im namještaj, namirnice  i novčana sredstva.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine