digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri uspjeha džemata iz Blagovca kod Vogošće

Autor: Avgust 14, 2016 0

Iz naših džemata: Humejd Dindić, polaznik mekteba u Blagovcu, osvojio prvo mjesto iz kiraeta-mlađi uzrast na nivou Rijaseta/ Općinsko vijeće Vogošća dodijelilo građevinskom odboru Blagovac plaketu za uspješan rad/ Okončana izgradnja imamske kuće.

Džemat Blagovac, jedan od najmlađih na području Medžlisa IZ Sarajevo, postiže u posljednje vrijeme zapažene rezultate u radu. Sagradili su džamiju, uredili njen okoliš, a sada su okončali izgradnju i imamske kuće, u čijem je prizemlju učionica za mektebsku nastavu i mokri čvor. Ovaj uspjeh na izgradnji džamije i imamske kuće nije ostao nezapažen. Općinsko vijeće Vogošća je 24. juna 2016. godine Građevinskom odboru Blagovac dodijelo plaketu, koja je uručena Ramisu Smajloviću, predsjedniku građevinskog odbora.

Plaketa kao priznanje Građevinskom odboru i džematu

Ramis Smajlović o samom primitku priznanja kaže: “Bio sam veoma sretan kada sam primio plaketu, koja je potvrda da smo radili dobro. Također sam se obradovao što sam tom prilikom vidio dosta mojih starih prijatelja od prije rata, među njima i Harisa Trnku, koji je plaketu uručio. Ova plaketa je priznanje džematu i kompletnom građevinskom odboru, u čijem sastavu su još: Nedžad Karić, Nijaz Sojkić, Suad Efendić, Mirsad Mujković, Mumin ef. Šarić i Edin ef. Mrkulić.“

Značajnu donaciju za imamsku kuću dali su: Majid Al Sabih iz Kuvajta i Bin Humejdan Abdulah iz UAE. Saradnja sa načelnikom općine Vogošća Edinom Smajićem i podrška načelnika i općinskih službi bila je dobra. Izgradnju džamije i imamskog stana pomogle su i firme i pojedinci kao: Ame Breza, Muraji komerc Vogošća, Peny market Vogošća, Muki doo Blagovac, h. Huso Kurtić i njegova hanuma. I ostale džematlije, skladno svojim mogućnostima, materijalno su pomogle dotičnu akciju.

Uz izgradnju objekata, džemat Blagovac, sa svojim imamom Edin-ef. Mrkulićem, postiže uspjehe i u mektebskoj nastavi, a kruna toga je da je Humejd Dindić, polaznik mekteba u Blagovcu, u učenju Kur'ana, mlađi uzrast, osvojio prvo mjesto na nivou Rijaseta. Zamolili smo Edin-ef. Mrkulića, muallima u Blagovcu, da nam predstavi Humejda Dindića.

Ponosni smo na uspjeh Humejda Dindića

“Humejd Dindić je rođen 2005. godine u Sarajevu, od oca Amira i majke Lejle. Učenik je petog razreda O.Š. “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći , gdje je odličan učenik. Zapažene rezultate postigao je na mektebskim takmičenjima, osvojivši u kategoriji kiraeta za mlađi uzrast, prvo mjesto na finalnom takmičenju Medžlisa Sarajevo, Muftijstva sarajevskog, te na nivou Rijaseta. Njegova želja je da nauči što više Kur'ana napamet i upiše Gazi Husrev-begovu medresu. Ja kao imam i sve naše džematlije na Blagovcu ponosni smo na njegov uspjeh. Velike zasluge za ovaj uspjeh pripadaju i njegovim roditeljima Amiru i Lejli. Ovim putem želim se zahvaliti na podršci svih uposlenih u Vjersko-prosvjetnoj službi Medžlisa Sarajevo, na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid-ef. Dautovićem, njegovim zamjenikom Malik-ef. Šljivom i pomoćnikom Suljo-ef. Ćerimovićom. Na kraju veliko hvala i Ramisu Smajloviću predsjedniku džamijskog odbora našeg džemata.”

Cijeli tekst u Preporodu od 15. jula

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine