digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tešanj: Ispraćaj imama u penziju

Autor: Januar 13, 2017 0

U petak, 30. 12. 2016. godine upriličen je dostojanstven isprećaj dosadašnjih i prijem novih imama u džematima Trepče i Novo Selo.

U džematu Novo Selo pred džuma-namaz Emir ef. Hodžić prof. ispraćen u novi džemat Trepče, a primljen novi imam Esad ef. Smajić prof., a u džematu Trepče u zasluženu mirovinu ispraćen Sulejman ef. Halilović,  a primljen Emir ef. Hodžić prof. 

Prisutim džematijama u džamiji Novo Selo obratio se glavni imam i uručio Odluku o prijemu u radni odnos Esad ef., (svršenik FIN-a u Sarajevu sa položenim stručnim ispitom (do sada bio imam u Sanskom Mostu) koji je održao i prvu hutbu u ovom džematu.),  a potom se dirljivim govorom džematlijama obratio Emir ef. ističući da je u ovom džematu službovao od 01.06.2001. godine i da za sav taj period nije imao ni jednu jedinu provokaciju ni neželjenu situaciju od svojih džematlije te im stoga nema šta ni halaliti, a svima im zahvalio što su imali razumijevanja za njegova povremena odsustva iz džemata u vrijeme studiranja jer je za vrijeme službe u ovom džematu pohađao i završio FIN-a u Sarajevu, te istakao da on i njegova porodica to nikada neće zaboraviti i zamolio prisutne da njemu halale ako ih je bilo čini povrijedio. 

Potom se prisutnima obratio i novoprimljeni imam Esad ef. Smajić zahvaljujući na ukazanom povjerenju i posebno izrazivši veliko zadovoljstvo ovakvim načinom ispraćaja i prijema imama u džematu, što je za svaku pohvalu i primjer drugim sredinama i obećao da će i on učiniti sve sa svoje strane da se započete džematske aktvinosti uspješno nastave.  Selame prisutnima uputio je i predsjednik IO Zehrudin Kruško zahvaljujući svima koji su učestvovali u ovom hairli poslu i na ovakav način ga priveli kraju. 

Na kraju je predsjednik džematskog odbora džemata Novo Selo, u ime džemata Emir ef. uručio prigodan poklon,  a Esad ef. zaželio dobrodošlicu i uspjeh u radu u džematu. 

Još dirljivije je bilo u džematu Trepče, u kome se na ikindija-namazu okupio velik broj džematlija sa nijetom da u zasluženu penziju isprati svog dugogodišnjeg imama Sulejman ef. Halilovića, koji je u ovom džematu radio od 01.12.1987. do odlaska u penziju 31.08.2016., a od tada do 31.12. 2016. po Ugovoru o djelu.  Nakon klanjanja ikindije-namaza prisutne je poselamio glavni imam upoznavši ih sa sporazumnim prekidom radnog odnosa sa Sulejman ef. Halilovićem radi njegovog odlaska u penziju i provedenim postupkom za prijem novog imama u okviru koga je, na osnovu zajedničkog zaključka džematskog odbora i Izvršnog odbora Medžlisa, Riesu-l-ulema izdao Dekret o postavjenju Emir ef. Hodžića za imama džemata Trepče kojga je i uručio Emir efendiji.

U okviru svoje zahvale džematlijama za dugogodišnju uspješnu saradnju Sulejmen ef. je posebno zahvalio džematlijama, džematskom odboru i glavnom imamu za razumijevanje i pomoć za njegov rad u vrijeme liječenja.  U ime kolega imama Sulejman ef. se zahvalio predsjedniku OO U Ilmijje Tešanj Suljo ef. Djedović prof., a prigodan poklon uručio blagajnik Dževad ef. Hasanbašić. 

Prigodne poklone uručili su i predstavnici MZ Trepče.   Novoprimljeni imam Emir ef. je selamio prisutne i izrazio nadu da će njegovim aktivnim angažovanjem džemat Trepče nastaviti uspješan rad i ubuduće i obećao svoj puni angažman u tom pravcu.  Zehrudin Kruško je u svojstvu predsjednika IO Medžlisa IZ-e Tešanj Sulejman ef. uručio otpremninu, a Fahrudin Kadušić, u svojstvu predsjednika džematskog odbora, uručio prigodnu hediju. 

Suze u očima džematlija džemata Novo Selo i Trepče na rastanku sa svojim dosadašnjim imamima najbolje govore o tome kavki su im bili ovi imami i koliko su ostavili traga u svom radu. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine