digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otvorena šehidska hajr česma-šadrvan pred džamijom u Fazlagića Kuli

Autor: Hasan Eminović Avgust 08, 2018 0
Šehidska česma- šadrvan ispred džamije u Fazlagića Kuli Šehidska česma- šadrvan ispred džamije u Fazlagića Kuli

Ovogodišnje tradicionalno okupljanje Bošnjaka Gacka u povodu sjećanja i odavanja počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine organizirano u Fazlagića Kuli 4.8.2018.g. proteklo je u znaku otvorenje šehidske hajir česme izgrađene u znak sjećanja na sve šehide i umrle Bošnjake kroz historiju ovoga kraja. Šadrvan-hajir česmu ispred džamije u Kuli izgradio je uspješni bosansko-hercegovački biznismen Ibrahim Selimotić. 

On je sa svoj četiri sina i suprugom u vremenima nostalgije za rodnim krajem na ovaj način ovjekovječio nepresušnu želju za slobodom na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. Obraćanje svojim Gačanima Selimotić je nazvao privilegijom pojedinca da se obrati skupu koji se zalaže za mir i multietničnost ovog kraja. Kako je naglasio na području Gacka je kroz historiju na najprefinjeniji način njegovana kultura suživota različitih etničkih i vjerskih skupina, ali, nažalost u pojedinim epohama, u kritičnim momentima učinjene su sramotne greške kada su ubijani nedužni civili, starci i starice. „Danas u znak sjećanja na sve poginule, nestale i umrle Bošnjake ovoga kraja u različitim historijskim i vremenskim periodima otvaramo šehdsku hajr česmu. Voda je izvor života. Želim vjerovati da su ružna vremena zauvijek prošla i da je došlo vrijeme razuma, solidarnosti i saradnje na ovim prostorima“, kazao je Selimotić.  

Njemu je u ime Islamske zajednice u BiH mr. Dino ef. Maksumić glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar na svečanosti i zvanično uručio vakufnamu čime je Selimotić uvršten u časnu skupinu vakifa i graditelja našeg trajnog dobra. Ef. Maksumić je podsjetio da su šehidi za slobodu Bosne i Hercegovine dali svoj život, a potom protumačio kur'anske ajete o važnosti sjećanja na Allaha i čuvanje Njegovih propisa. „Sjećati se Allaha Uzvišenog prije svega znači obavljati namaz. Ukoliko budemo obavljali sve ono što Allah od nas traži time možemo kazat da Allah neće dopustiti da sjećanje na nas, na naše šehida iščezne. Kako god su oni bili spremni na žrtvu tako trebamo biti i mi. Svako od nas u onom polju gdje radi; profesor u školi, zemljoradnik na njivi i imam u džamiji. Treba da budemo saburli i strpljivi i da u ime Allaha obavljamo svoje dužnosti“, kazao je ef. Maksumić.  Pozvao je prisutne da poštovanje jednih prema drugima podižu na veći nivo, jer ako ne bude poštovanja, neće biti ni jedinstva, niti zajedničkih poduhvata. 

Glavni imam Medžlisa IZ-e Gacko Sadet ef. Bilalić događaj otvorenja šehidske spomen česme i obilježavanje godišnjica posvećenih šehidima i poginulim borcima A RBiH ocijenio je kao priliku za uzimanje pouke o cijeni slobode i života, i koliko, ako se ljudi prepuste zaboravu, malo treba da se to sve izgubi. „Mir koji imamo blagodat je koja je nama dana u emanet i tu blagodat moramo čuvati. Oni koji su za nju položili svoje živote oni su dali najviše, a na nama je da njihovu žrtvu ne ukaljamo i ne izdamo“, rekao je ef. Bilalić. On je najavio da će u skorije vrijeme Gačani organizirati naučni skup koji će dati precizne odgovore o stradanjima Bošnjaka istočne Hercegovine od Prve nevesinjske puške (1875.god.) do današnjih dana, te pozvao državne institucije da podrže ovaj projekat. 

Bošnjaci su se uvijek branili. Nikog nikad nisu napadali!

Hajir česma, kako je u svom govoru naglasio federalni ministar Unutrašnjih poslova Aljoša Čampara sve buduće generacije će podsjećati na vrijeme stradanja, patnje i brutalne agresije na državu Bosnu i Hercegovinu kao i na činjenicu da svoje korijene i historiju nikada ne smijemo zaboraviti. „Ovaj simbol sjećanja nije samo podsjetnik na vremena stradnja već i opomena da ostanemo jedinstveni i složni, da podržavamo jedni druge, da naša djeca znaju svoje porijeklo i da se ponose njime po čemu su Gačani uvijek bili poznati“, istako je Čampara. 

Naglasivši osnovne vrijednosti života Bošnjaka Gacka Avdo Hebib kazao je kako je Gacko dugo bilo meta napada na islam, muslimane i državu Bosnu i Hercegovinu, te da su Bošnjaci uvijek ovdje bili stameni i čvrsti u svom vjerovanju i uvjerenju, pa čak i nakon prestanka ratnih dejstava u procesu post-dejtonskog povratka sprženim ognjištima. „Mi smo nakon povratka imali 15 napada. Imali smo mrtvih i ranjenih. Granatama su i minobacačima rušili naše krovove. Zastrašivali su nas da se niko ovdje ne vrati. Naprotiv, svi ti napadi su nam davali sve više snage i svake godine smo sve jači i sve više se vraćamo rodnom topraku i sve više ga volimo“, rekao je Hebib. U  tome ih, dodao je, čak ni zločin ponovnog rušenja i paljenja džamije u Fazlagića Kuli, nakon obnove 2008.godine, nije uspio obeshrabriti. „Ovaj kraj je iskonski neuništiv. Ovaj kraj daje snagu i motiv za nove pobjede, za novi život dostojan čovjeka, jer mi nikada iz ovih krajeva nismo išli da palimo i ubijamo nevine. Mi smo se kroz cijelu historiju samo branili i u tome uspijevali, zato svi vi koji živite rasuti po svijetu ne zaboravite svoj toprak i jedno od najljepših mjesta na zemaljskoj kugli“, poručio je Hebib. U programu svečanog otvorenja hajir česme učestvovali su još vojni imami, Arnel ef. Demirović i Minela Mešukić. 

 

Potpis pod slike

Vakufnamu Ibrahimu Selimotiću uručio je mr. Dino ef, Maksumić

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine