digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema primio rukovodstvo Islamske zajednice Austrije

Autor: Decembar 26, 2016 0

Sarajevo, 26. decembar 2016. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u posjetu primio rukovodstvo Islamske zajednice Austrije koje je predvodio predsjednik Ibrahim Olgun. Današnjem susretu su također prisustvovali i članovi rukovodstva Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji kao i šef Odjela za bošnjačku dijasporu Mensur ef. Pašalić.

  Predsjednik je upoznao reisu-l-ulemu Kavazovića sa radom Islamske zajednice Austrije i njenom strukturom. Takođe, govorio je i o strukturi muslimanskog dijela stanovništva Austrije istaknuvši pritom da muslimansku populaciju u ovoj evropskoj zemlji najvećim dijelom čine Turci i Bošnjaci. Kako je kazao Esad ef. Memić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Austrije i jedan od potpredsjednika IZ Austrije, Bošnjaci su se uspješno uključili u rad i aktivnosti organa IZ Austrije, istaknuvši pritom da su skoro svi bošnjački džemati integrisani u rad ove zajednice.

Reisu-l-ulema se uz riječi dobrodošlice zahvalio na posjeti te istaknuo važnost gradnje islamskog jedinstva i gajenja univerzalnih islamskih vrijednosti bez obzira na veoma šarenoliku strukturu muslimanskog stanovništva u Austriji. „Svaki narod ima svoj identitet i svoju kulturu. U vjerskom smislu to treba biti sekundarno, dok univerzalne islamske vrijednosti i islamsko jedinstvo trebaju biti na prvom mjestu“, kazao je između ostalog reisu-l-ulema.

Također treba istači da je tokom današnjeg susreta pokazana obostrana spremnost i otvorenost za saradnju na stvarima od zajedničkog interesa, poglavito na obrazovnom polju kroz medrese i fakultete kao i druge obrazovne ustanove.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine