digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Uoči ramazana otvoreno gradilište i počeli radovi na izgradnji Islamskog kulturnog centra u Sisku

Uoči samog Ramazana i u godini kada Islamska zajednica u Sisku obilježava jubilarnih 50. godina od svog osnutka i kontinuiranog djelovanja, muslimani Siska, Sisačko-Moslavačke županije nisu mogli poželjeti veći dar, blagodat i radost od otvorenja gradilišta i početka radova na izgradnji budućeg Islamskog kulturnog centra u Sisku, poručio je glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić.

Nakon svečanosti kamena temeljca upriličenog 12. studenog 2016. te nakon provedenog pozivnog natječaja o izboru glavnog izvođača te potpisanog ugovora sa tvrtkom “Gradnja” iz Osijeka, u četvrtak, 25.svibnja/maja 2017. odnosno 29. Ša’bana 1438. h.g. dogodio se treći po važnosti događaj koji označava kako je muftija dr.Aziz ef. Hasanović kazao fazu ili period vidljivog u realizaciji dugogodišnjeg sna sisačkih muslimana koji će se konačno početi obistinjavati.

Od 25. svibnja 2017. ili 29. ša’bana 1438.h.g. otkrivena je ploča na kojoj je naveden i služben početak radova odnosno otvaranje gradilišta na kojem će glavni izvođač zajedno sa odabranim kooperantima raditi na izgradnji buduće džamije i Isalmskog kulturnog centra u Sisku.

Pored brojnih sisačkih džem’atlija, članova Mešihata i Sabora IZ-e u Hrvatskoj na čelu sa muftijom dr.Azizom ef. Hasanovićem, događaj otvorenja gradilišta svojim prisustvom, čestitkama i prigodnim porukama uveličali su sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

“Ovo je još jedan dokaz da Sisak odgaja svoju djecu tako da ih uči da postoje različiti ljudi, vjere, konfesije, nacije, ali da svi oni vole Sisak i Hrvatsku i da zajedno možemo živjeti, surađivati i raditi na dobrobit zajednice” –  rekla je gradonačelnica Ikić-Baniček.

Gradonačelnica je istakla kako ni najmanje ne sumnja da će budući Islamski kulturni centar u Sisku biti rasadnik dobra i pozitivne energije koja će oplemenjivati grad što potvrđuje i dosadašnjim aktivnim učešćem Islamske zajednice u društvenom ambijentu grada Siska. Obzirom da svaki Islamski kulturni centar ima svoj naziv, predlažem da buduća džamija u Sisku nosi naziv “sisačka ljepotica“, istakla je gradonačelnica referirajući se na ljepotu arhitektonskog zdanja budućeg Centra.

Među gostima na otvorenju radova bio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je naglasio: „Ovo je događaj koji je bitan za muslimansku zajednicu Grada Siska i ove Županije. Doista je to nešto što se radi dugi niz godina na ovom projektu, puno je bilo zahtjevnih postupaka i došlo je do gradnje. Bio sam i na polaganju kamena temeljca i na taj način želim iskazati veliko zadovoljstvo što počinje gradnja Islamskog kulturnog centra gdje bi muslimani i ostali vjernici mogli se družiti. To je dobro i mislim da je to jedan dobar korak i pokazatelj koliko je kvalitetan suživot na ovim prostorima. To je nešto što moramo potaknuti, jer nažalost imamo prilike gledati u svijetu i drugačije situacije.“

Predsjednik MIZ Sisak Edin Safić je  trenutak i događaj-otvorenja gradilišta nazvao kulminacijom i plodom Božije milosti, pomoći uz uloženi trud, zalaganje i podršku plemenitih ljudi koji su u proteklom razdoblju uložili dio sebe. Zahvalivši se Muftiji na dosadašnjem zalaganju i podršci, predsjednik MIZ Sisak je pozvao sve džem’atlije da ovog trenutka zajednički ponesu emanet koji je pred nama do konačenog cilja.

Glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić je uputio nekoliko značajnih poruka rekavši kako dosad nikad nije znao precizno i jasno odgovoriti na najčešće postavleneo pitanje o tome kad će se početi graditi džamija u Sisku do ovog trenutka danas kada počinjemo i preuzimamo emanet da ćemo aktivno, marljivo i vrijedno ispuniti životni zadatak i misiju koja je pred nama jer smo odabrani i počešćeni od Uzvišenog da baš mi budemo ta generacija koja će graditi džamiju, a izgradnja džamije naša karta ili ulaznica za Džennet, poručio je Alem ef.

Zahvalivši se svima onima koji su u 50-išnjem stasavanju Islamske zajednice činili njezin mozaik, spomenuo je da bi danas bio ponosan i Aziz Sulejmani koji je prije 100 godina došao u Sisak da bi danas njegovi potomci primili priznanje za najdugovječniji obrt u Sisku.

Mi odavde danas šaljemo poruku i našim sugrađanima i susjedima da će Islamski kulturni centar biti centar široke društvene namjene, centar i objekat širom otvorenih vrata za sve dobronamjerne i plemenite ljude u kojem će se osjećati dobrodošlima i u kojem će prepoznati svoje mjesto.

Islamski kulturni centar će biti nova destinacija i adresa svih Sisčana i Sisčanki. U to vas uvjeravam jer mi želimo našem gradu pokloniti jednu novu vizuru i vrijednost koja će ga oplemenjivati i činiti još posebnijim i unikatnijim, a on to već jeste po jednostavnosti i otvorenosti Sisčana za sve dobronamjerne ljude koji su okupljeni oko svojih vrijednosti, zaključio je svoje obraćanje glavni imam MIZ Sisak.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, je poručio da je još važnije od izgradnje džamije da se sa njezinom izgradnjom izgrađuje i džem’at, karakter i kvalitet ljudi, a to nam danas najviše nedostaje u vremenu i društvu.

 „Do sada je sve to bila papirologija i priča, a danas bi to trebalo biti nešto vidljivije, što za islamsku zajednicu u Hrvatskoj, a posebno za islamsku zajednicu u Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, jer ove godine upravo Sisak obilježava 50 godina organiziranog postojanja ovdje. Tako da je za tih 50 godina sazrelo vrijeme da iz prostorije od 75 kvadrata prijeđemo u jedan kvalitetniji i bolji prostor i zbog toga sam kao muftija izuzetno sretan i dijelim radost sa svima nazočnima.“

Posebno je bilo dojmljivo obraćanje predstavnika mladih koji su poručili kako su  kao oni koji su rođeni u Sisku svjesni da su generacijski počašćeni da budu ne samo svjedoci već nosioci, promotori i aktivisti razvoja izgradnje  buduće džamije i Islamskog kulturnog centra.

Potaknuti hadisom ili riječima Poslanika koji kaže: „Ne pripada meni onaj tko nema poštovanja prema starijima i milosti prema mladima“, predstavnici mladih MIZ Sisak su iskazali zahvalnost, poštovanje i divljenje prema svim  džem’atlijama koji su ugradili sebe u razvoj  Zajednice da bi  doživjeli ovakav odabrani trenutak.

Poslali su poruku da će biti dostojni da ponesu emanet, a to je da ponosno, aktivno i čvrsto daju svoj trud u razvoju najvećeg hajr djela.

Otkrivanje ploče na kojoj je istaknut služben početak radova, podaci o investitoru, projektantu i izvođaču radova učinili su muftija Hasanović, predsjednik MIZ Sisak, gradonačelnica i župan.

Program je započeo Fuad ef. Karaga učenjem odabranog odlomka iz Kur’ana je završen je učenjem dove zamjenika muftije Mevludi Arslanija da bi bilo nastavljeno neformalno druženje na zemljištu uz ručak i obavljanje podne-namaza.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine