digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Završena manifestacija „Žena-stub porodice i zajednice“

Autor: Elmedina Osmić-Brzović Maj 10, 2018 0

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla od 11. aprila do 12. maja realizovala je manifestaciju „Žena- stub porodice i zajednice“

Manifestacija koja je realizovana u pomenutom periodu  je obuhvatala nekoliko različitih aktivnosti, koje su bile edukativnog i karitativnog karaktera. 

-Naš cilj je da u fokus ove manifestacije stavimo ženu, suprugu, majku i svaku našu džematlijku. Ove godine smo, vođeni dosadašnjim iskustvom, odlučili neke karitativne aktivnosti i dodatno obogatiti kako bismo u ovim predramazanskim danima socijalno osjetljive kategorijama naših sugrađana ukazali na to da nisu zaboravljeni i da itekako mislimo na njih – kazala je Elmedina Osmić Brzović, predsjednica Asocijacije. 

Edukativne posjete, radionice i prijemi

  1. aprila uprilličena je svečanost u Školi islama za žene Medžlisa IZ-e Tuzla povodom završetka ciklusa edukacije. Svečanosti su prisustvovali glavni imam Medžlisa Tuzla hfz. Ahmed ef. Huskanović, muallime koje su bile uključene u rad Škole Armina Malkić i Senida Hasanović Sarajlić i gošće.

25 polaznica ove Škole uspješno je savladalo program prvog i drugog ciklusa Škole, te su im ovom prilikom uručena uvjerenja o uspješnom pohađanju programa.

U okviru manifestacije realizovao se i ciklus predramazanskih posjeta najstarijim polaznicama koje pohađaju program Škole Kur’ana za žene.

Naime, koordinatorica Škole Halida Hidanović-Salihović zajedno sa saradnicama upriličila je nekoliko posjeta džematlijkama u džematu Simin Han, Hadžijska i Kraljeva džamija. Tokom posjeta evocirane su lijepe uspomene koje su naše polaznice i muallime stekle kroz svoje zajedničke dane stjecanja znanja. 

  1. aprila je organizirana edukativna posjeta Bosanskom Šamcu i Gradačcu. 

U Bosanskom Šamcu članice Asocijacije posjetile su džamiju Aziziju i Spomen-sobu Alije Izetbegovića. Domaćini posjete u ovom gradiću koji je na kapiji Bosne bili su glavni imam Safet-ef. Karahmetović, koordinatorica Alija Kapetanović, kao i i vrijedne džematlije ovog medžlisa. U Gradačcu je upriličen susret sa predstavnicama Asocijacije žena Medžlisa IZ-e Gradačac na čelu sa koordinatoricom prof. Emirom Kavazović. Posjeti je prisustvovalo 50 polaznica različitih edukacija Asocijacije, kao i koordinatorice i predavači programa i džematlijke iz tuzlanskih džemata.

Glavni imam hfz. Ahmed ef. Huskanović je u utorak 24. aprila priredio prijem za muallime i predavače programa i edukacija za žene koje se realizuju na području Medžlisa IZ-e Tuzla. 

Glavni imam Huskanović se ovom prilikom zahvalio muallimama i predavačima, te je istakao njihov značaj i poseban doprinos u radu sa djecom i ženskim dijelom džemata.

U pet tuzlanskih mekteba mektebsku pouku vode muallime. Muallime su uključene i u rad sa ženskim dijelom džemata, kao i u rad Asocijacije žena. Programi koji okupljaju veliki broj polaznica su Škola islama i Škola Kur’ana za žene.

U okviru manifestacije „Žena-stub porodice i zajednice“ Asocijacija žena Medžlisa IZ Tuzla realizovala je aktivnost pod nazivom „Desert za sve“.

Koordinatorice i džematlijke tuzlanskih džemata, kao i polaznice programa Asocijacije žena su 30. aprila pripremile oko 3.000 kolača za korisnike Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli. Ovom prilikom uz kolače uručeno je i 520 kg voća.

Svi korisnici Narodne kuhinje, njih oko 2.400, uz obrok su dobili i kolač i voće. Cjelokupna donacija čija vrijednost iznosi oko 3.500 KM obezbjeđena je od strane koordinatorica u tuzlanskim džematima i njihovih džematlijki. 

Povodom Međunarodnog dana porodice 12. maja je upriličena radionica pod nazivom „Komunikacija između supružnika“ koju su vodile mr. Amra Sinanović i prof. Alma Mehidić. Cilj radinoice je da se podigne svjesnost o važnosti porodice, te potakne javnost na pružanje podrške porodicama.

Ono što vrijedi nagalasiti da su u i 11. aprila, ali i 11. maja džematlijke tuzlanskih džemata (Milešići i Solina)  proučile hatmu koje su predate pred duše šehida Srebrenice, Podrinja i Bosne i Hercegovine nakon mimohoda koji organiziraju žene i majke Srebrenice. 

Manifestacije se realizovala pod pokroviteljstvom Medžlisa IZ Tuzla. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine