digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hadži Muharem Kruško (1940-2019)

Autor: Rašid Orlović Februar 20, 2019 0
MIRNES KOVAČ/FOTO/Hadžija Kruško MIRNES KOVAČ/FOTO/Hadžija Kruško

U srijedu, 2. januara, 2019. godine u Tešnju je klanjana dženaza hadži Muharemu Kruški, uglednom tešanjskom vakifu i neimaru 

U srijedu  02. januara 2019. godine na Ahiretje preselio hadži Muharem Kruško, a istog dana mu je klanjana dženaza u haremu džamije džemata Novi Miljanovci. Hadži Muharem je ukopan u vakufskom mezarju „Hasići“.

Dženazu mu je klanjao najstariji sin Izudin ef., a prisutnima su se kratko obratili glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i izaslanik reisu-l-uleme muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Prije klanjanja ikindije namaza tešanjski imami su u džamiji džemata Novi Miljanovci i kolege iz generacije Izudin ef. proučili kolektivne hatme pred dušu rahmetli hadži Muharema.

Iako je dženaza obavljena isti dan kada je rahmetlija preselio, prisustvovao je izuzetno veliki broj imama, glavnih imama, rodbine, prijatelja i džematlija džemata Novi Miljanovci kojima je on bio dugogodišnji predsjednik džematskog odbora. 

 Veliki graditelj munara

Hadži Muharem je rođen 09.03.1940. u Miljanovcima, sin je hadži Habiba i  hadži Šećere. Još kao mladić Muharem se opredijelio za gradnju i vrlo brzo izrastao u vrsnog građevinara i poduzetnika, a kako je nadasve volio džamiju i Islamsku zajednicu najveći dio svog života posvetio je gradnji džamija i munara.

Tako je u svom rodnom mjestu u džematu Novi Miljanovci, na mjestu porušene džamije u ratu,  izgradio veleljepnu džamiju sa dvije munare, a nakon toga i širom Bosne i Hercegovine izgradio preko 200 munara, po čemu će ostati zapamćen kao najveći graditelj munara u poslijeratnom periodu u Bosni i Hercegovini, ali i po gradnji najvisočijih munara u Bosni i Hercegovini (munara uz džamiju u Ustikolini) i na Balkanu, dvije munare uz džamiju Delimeđe kod Novog Pazara. 

Hadži Muharem je poznat i kao učesnik i vakif gradnje drugih džamija. Njegovi vakufi su ostali od Zagreba, Rijeke, Maglaja, pa do Sarajeva gdje se našao među  prvim vakifima  Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu.

Zaljubljenik u Kur'an

Hadži Muharem je neizmjerno volio Kur'an i od učenja Časne Knjige se nije odvajao. Pet puta je obavio hadž i oni koji su ga imali priliku sresti tokom obreda mogli su posvjedočiti njegovoj predanosti Kur'anu. Naime, hadžija Kruško, kako su ga širom Bosne znali i zvali, je bez prekidanja u Revdi-i Mutahheri proučio cijeli Kur'an, zatim je isto tako  Kur'an proučio u tavafu oko Kabe, potom stajajući pred Kabom, u odlasku do Arefata i u povratku – bio je toliko posvećen Kur'anu da je sam sebi postavljao izazove u ibadetu i druženju sa Božijim Govorom.

Upravo ta velika ljubav prema Kur'anu hadži Muharemu je bila podstrek da u svom rodnom mjestu Novim Miljanovcima utemelji međunarodnu manifestaciju "Večer Kur'ana"  koja je sastavni dio programa Rijaseta IZ u povodu obilježavanja 7. maja – Dana džamija, za što mu je 2018. godine uručeno priznanje kao zahvala. Za ogroman doprinos radu i afirmaciji džemata Novi Miljanovci 2010. godine je proglašen počasnim članom džematskog odbora.   

Iza hadži Muharema ostali su supruga hadži Hanifa i sinovi Izudin ef. Zehrudin i Hajrudin. Molimo Svevišnjeg Gospodara da se hadžiji Muharemu smiluje i počasti ga svojom nagradom!

Rahmetullahi alejhi rahmeten vasi'ah.

 

 

 

Hadži Muharem Kruško

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine