digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pet godina od smrti efendije Kasima Kršića

Autor: B.P. A.Š. Oktobar 21, 2015 0

Sedamnaestog je oktobra 2010. godine na Ahiret preselio h. Kasim ef. Kršić (1955), imam, hatib i mualim u džematu Ostružnica kod Fojnice.

Dan kasnije, u ponedjeljak, 18.10. 2010., iza ikindije namaza, klanjana mu je dženaza. Prema slobodnim procjenama oko dvije hiljade njegovih džematlija, komšija, pijatelja, prisustvovalo je ispraćaju na Ahiret ovog vrijednog imamam. Među musallijama na dženazi bilo je i stotinjak imama Fojnice, Kiseljaka, Busovače, Zenice, Visokog, Sarajeva, Breze, Kaknja... Bilo je tu i 9 njegovih razrednih kolega, a jedan od njih je i zenički muftija mr. Ejub ef. Dautović koji se, tom prilikom, kratkim, jezgrovitim i nadasve poticajnim govorom podsjetio na neminovnost odlaska s Dunjaluka i potcrtao neke od karakteristika vrlo uspješne imamske karijere svog razrednog kolege Kršića. Dženazu je imamio Kasimov badžo i veliki prijatelj Abdulah ef. Šemić.

 Gotovo cijeli radni vijek proveo u rodnoj Ostružnici 

Kasim efendija je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo u rodnoj Ostružnici. Mnogi će kazati da je najteže biti imam i raditi u svom mjestu. Međutim, Kasim efendija je svojim primjerom pokazao da je i to moguće. Za više od trideset godina rada u džematu Ostružnica postigao je odlične rezultate u vođenju džemata, obrazovanju mladih kroz mektepsku nastavu. Rezultati njegovoga rada mogu poslužiti za primjer. Za vrijeme njegovoga službovanja u džematu izgrađeni su mektebi u Graboviku, Voljevcu, Ormanovom potoku i Jehovini. Proširena je džamija u Polju, dograđeni i opremljeni pomoćni objekti oko džamije i  imamske kuće. Kupljeno je oko osam dunuma zemlje za džamijski harem tako da se sada prostire na više od trinaest dunuma zemlje. Ogradeni su svi haremi u džematu gdje je postavljeno više od dva kilometra ograde. Interesantan je način na koji je motivisao ljude da učestvuju u akcijama. Govorio im je: "Ja sam dao toliko i toliko, pa ti se ravnaj po tome, ja sam radio toliko i toliko pa dođi i ti radi. Ako ne možes materijalno učestvovati, ti nađi vremena pa učestvuj radom u akciji i to će ti se računati kao i da si materijalno pomogao akciju."

Pored aktivnosti u džematu bio je glavni animator i pokretač mnogih društvenih akcija kao što su izgradnja vodovoda, dovođenje telefona, rasvjete, asfaltiranja ulica, renoviranja škole, izgradnji igrališta...

Kada je bosnjački narod na momente bio dezorijentisan znao je kako se politički orijentisati, kuda se okrenuti, a onog kada je bio osuđen na istrjebljenje svojim primjerom je pokazao koja je primarna zadaća Bosnjaka muslimana.

O  mualimskom radu Kasim efenedije mogu se govoriti samo riječi pohvale. Radio je u pet mekteba sa oko 150-170 polaznika mektepske nastave. Njegovi učenici su skoro redovno pobjeđivali na takmičenjima. Niti jedno takmičenje polaznika mektepske nastave nije proteklo, a da nije neko bio pobjednik iz Kasim efendijinog mekteba. Petnaestak njegovih učenika završilo je jednu od bh medresa.

 Stanje džamije i mekteba više ga je interesiralo nego vlastita kuća

 Ukupno gledajući Kasim efendiju je krasila disciplina, odgovornost, susretljivost. Čini mi se da je više vodio brigu o džematu nego o sebi. Mektepskoj djeci je davao sebe, a stanje džamije i mekteba više ga je interesovalo nego vlastita kuća.

Oni koji su poznavali Kasim efendju kažu da je premlad otišao sa ovog svijeta, ali i to da je dosta dao i zadužio generacije koje ostaju. Mnogi kažu da je imao još toga pohizmetiti islamu  i Islamskoj zajednici, ali Allahova, dž. š., volja je najpreča. O njegovom radu i vrijednosti na ovom svijetu možda najbolje govore riječi na dženazi: "Halalosun", a onda tajac i suze.

Ukopan je pored babe h. Ibrahima, koji je preselio na Ahiret tačno prije dvije godine, i majke h. Ifete koja je preselila prije petnaest dana.

Nedostajat će svima, džematlijama, komšijama, rodbini, prijateljima, kolegama, a posebno njegovoj hanumi h.Fatimi i kćerkama Amili i Amini, te dvogodišnjem unuku Ahmedu za kojeg ne znamo da li će ga upamtiti. Dječačić i sada kada čuje ezan kaže: "Dedo uči."

Medžlis Islamske zajednice Fojnica na čelu sa predsjednikom i glavnim imamom poslije dženaze priredio je zajedničku kahvu i ručak za imame i predstavnike medžlisa. Glavni imam Mensur ef. Pašalić na prvoj hutbi po Kasimovom preseljenju na Ahiret govorio je o rahmrtlijinom nemjerljivom hizmetu i doprinosu Islamskoj zajednici. Mnogo toga lijepog o rahmetliji govorili su nam i hadžija Ramiz Meša, Uzeir ef. Haskić, Sidik ef. Husić, Rašid ef. Hubljar, Izet ef. Ćatović, Ibrahim ef. Hadžić i mnogi drugi.

Molimo Allaha, dž. š., da Kasimu ef. Kršiću da džennetsku nagradu , a njegovim najmilijima sabur.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine