digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Posljednje poruke hadžije iz džemata Koper

Autor: Zijad Svraka Mart 07, 2016 0

Hadži Salkan Merić je rođen 15.05.1957. godine u mjestu «Gornje Hrasno«, opština Kalesija. U Sloveniju, odnosno u Kopar, je došao 01.08.1981. godine trbuhom za kruhom.

Zaposlio se u  građevinskoj firmi «STAVBENIK gradbeništvo d.o.o.« u kojoj je rado cijelo vrijeme. Zbog ekonomske krize koja je nastala u Sloveniji, firma u kojoj je radio hadži Salkan Merić odlazi u stečaj, tako da on napušta Sloveniju i koparski džemat.

Hadži Salkan je  bio među prvim učesnicima i osnivačima džemata Koper.

Posebno je prepoznatljiv kao dugogodišnji mujezin ovog džemata. Salkanov melodični glas i njegov lijepi specifični mekam nedostajaće iskreno svima onima koji su ga poznavali i slušali. Hadži Salkan je uvijek u nama džematlijama budio veliko divljenje i oduševljenje, njegovom upornošću, mudrošću a prije svega, ljubavlju prema vjeri i prema džematu.

Upravo zarad njegovih moralnih, vjerskih i svih drugih vrijednosti, poslije godinu dana rada u firmi, njegove kolege, koji su bili muslimani su mu dali nadimak hodža. Tako da ga mnogi u Kopru poznaju po tom nadimku. Nakon osnivanja džemata  Kopar dobio je statut stalnog mujezina u džematu.

Mijenjali su se imami u džematu ali hadži Salkan je ostajao kao mujezin i kao desna ruka svim imamima koji su obavljali tu dužnost u džematu Kopar. U svakom trenutku bio je na raspolaganju imamu i džematu,  za primjer drugima, cijenjen i poštovan.

Hadži Salkan Merić izpraćen je iz džemata Koper  12.11.2012. godine, poslije jacije namaza. Te večeri upriličeno je kratko obraćanje mjesnog imama hadži Nevresa ef. Mustafića koji je u svome izlaganju podsjetio  prisutne na vrijednosti i aktivnosti koje je  hadži Salkana  učinio za vrijeme boravka u džematu Kopar.

Uslijedilo je i uručenje zahvalnice i hedije predsjednika Izvršnog odbora džemata Koper hadži Nazmeta Širifoskog, koji je u ime Izvršnog odbora i džemata zahvalio se hadži Salkanu za sav doprinos koji je dao u proteklim godinama boravka u Kopru. Zatim je uslijedilo selamljenje sa hadži Salkanom. Žalost i tuga je bila vidljiva na svim prisutnim a suze su umivale njihova lica, kao i samog hadži Salkana!

Poslednja poruka hadži Salkana prisutnim te večeri je bila:

-ČUVAJTE DŽEMAT, DŽEMAT JE BIO MOJ DRUGI DOM!!

-ČUVAJTE MEĐUSOBNE LJUDSKE VRIJEDNOSTI I ODNOSE!

-ČUVAJTE JEDINSTVO!!!

To su velike riječi, velikog čovjeka koji je pokazao svoju veličinu svojim življenjem tokom cijelog boravka u džematu Kopar.

 

Želim spomenuti, da je u periodu od 2007. do 2011. godine, hadži Salkan obavljao i funkciju potpredsjednika Izvršnog odbora džemata Kopar. Taj period će zasigurno ostati u historiji džemata Kopar kao drugi najveći uspjeh džemata.

Prvi veliki uspjeh je osnivanje džemata, zatim kupovina prostorija za mesdžid i vakufsku kuću u periodu od 1992. do 1996. godine.

Drugi veliki uspjeh je u periodu od 2007. do 2011. godine  kada su temeljito renovirani prostori  mesdžida  i vakufske kuće. Takođe  se desila i kupovina zemljišta za Islamski kulturni centar u Ljubljani.

Za sve te uspjehe džemata Kopar uveliko je zaslužan i haži Salkan Merić.

Uz molbu Svevišnjem Gospodaru, Allahu ž.š, da mu podari svako dobro.

 

 

Hadži Zijad Svraka, Kopar

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine