digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Klanjana dženaza hadžiji koji je nakon hadža ostao na liječenju u Mekki

Autor: H. Nesimović Oktobar 23, 2017 0

U Bužimu obavljena dženaza u odsutnosti hadži Hašimu Mujanoviću, koji je preselio u Mekki 20.10.2017. godine

Hadžija Hašim Mujanović iz Lubarde, MIZ-e Bužim, nakon obavljenih hadžskih obreda drugi dan Kurban-bajrama ili 02. septembra 2017. godine suočio se u Mekki sa težom upalom pluća, usljed čega je smješten u bolnici „KRALJ FEJSAL“. Zbog teškog zdravstvenog stanja ostao je u Mekki na liječenju, a bosanskohercegovačke hadžije su se vratile kući.  Božijom voljom preselio je na ahiret 19. oktobra 2017. godine. Iako je ukopan u Mekki, a nakon što mu je klanjana dženaza u haremu Ka'be, 2 dana poslije smrti obavljena mu je dženaza u odsutnosti i u Bužimu na platou osnovne škole. Tom činu prisustvovala je brojna rodbna, hadžije, prijatelji, nekoliko stotina musallija iz mnogih džemata, više imama, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e u Bužimu mr. Eniz ef. Veladžić, glavni imam Mehmed ef. Harčević i bihaćki muftija Hasan ef. Makić.

Pred klanjanje dženaze namaza skupu se obratio predsjednik Izvršnog odbora MIZ-e Bužim mr. Eniz ef. Veladžić, pa imam džemata Bužim-Kamenica Senad ef. Aljić, koji je i predvodio obred dženaze i na kraju bihaćki muftija Hasan ef. Makić. Muftija je, između ostalog kazao kako je prije hadžije Hašima, tačnije 13. septembra u Meki umro i hadžija Muhamed Baltić iz Ljusine kod Bosanske Krupe, te podsjetio da niko ne zna u kojoj će zemlji umrijeti, kako je rečeno u Kur'anu, a.š., da se za smrt treba pripremati i da su naše hadžije Muhamed i Hašim, što zauvijek ostadoše u Mekki, ogledalo vjerničkog življenja.

Inače hadžija Hašim rođen je 1949. godine u Lubardi kod Bužima. Radni vijek proveo je u Njemačkoj gdje je stekao i penziju. Bio je redovan i koristan član Islamske zajednice i to potvrđivao na razne načine. Prvi put hadždž je obavio 2014., a ove godine bio je bedel za svoju rahmetli majku. Čitav život bio je odan vjeri dini islamu, kao i njegova porodica.  Njegov otac Mehmed hadždž je obavio početkom sedamdesetih godina, a njegova braća Mehmed i Sulejman, također su hadžije. Iza hadžije Hašima ostala je supruga Senija, sinovi Dursum, Sakib i Edin, kćerke Dursuma i Sebina. Neka Uzvišeni Allah hadžiji Hašimu podari dženneti firdevs, a njegovim bližnjim sabri-džemil.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine