digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Proizvodi iz regije na našim soframa

Iako se na bosanskom tržištu nalaze brojni strani proizvodi, oni koje vrlo često kupujemo, značajan broj tih proizvoda vodi porijeklo zapravo iz naše regije, prije svega Srbije, Hrvatske i Slovenije te djelimično iz Mađarske

 

U ovom članku napravili smo mapu porijekla proizvoda koje vrlo često konzumiramo u našim domaćinstvima. Neki proizvodi su postali sastavni dio naših svakodnevica. Vegeta je hrvatski brend čije ime koristimo i za druge slične začine, Cedevita - ime hrvatskog napitka postao je izraz za slične napitke drugog imena, a slovenski sok Dvojni C i Pionirove karamele iz Srbije postali su sastavni dio poklona na mevludu.

Iako se na bosanskom tržištu nalaze brojni strani proizvodi koje kupujemo radi kvalitete, niske cijene ili jednostavno zbog navike očigledno je da značajan broj tih proizvoda vodi porijeklo iz naše regije, prije svega Srbije, Hrvatske i Slovenije te djelimično iz Mađarske. Naravno, potrošačke navike su različite, ali ovi proizvodi su prepoznatljivi i često pune potrošačke korpe, što pokazuju i brojke o njihovoj prodaji. Također, postoje proizvodi koje domaće kompanije predstavljaju kao domaći proizvod, ali su proizvedeni u drugim državama, npr. u Srbiji, što je slučaj s brendom Mellona, ali ove proizvode nismo uključili u mapu.

Umjesto isticanja samog logotipa određene firme, koja može imati široku lepezu proizvoda, na mapi smo, pored logotipa, isticali upravo same proizvode s obzirom da mnogi i ne obrate pažnju da je riječ o proizvodima istog proizvođača. Primjera radi, Podravka iz Hrvatske ima vrlo širok asortiman proizvoda i brendova koji su često poznatiji od temeljnog brenda. Također, u stalnim tržišnim promjenama dolazi do osnivanja i širenja internacionalnih i regionalnih kompanija kao što je Atlantic grupa čije je sjedište u Zagrebu, ali svoje proizvodne pogone ima u Srbiji, Hrvatskoj, ali i Bosni. Tako poznata kafa Grand, koja je brend iz Srbije, nalazi se u okviru proizvodnog asortimana ove grupe, ali se jednim dijelom proizvodi i u Bosni pa se može smatrati domaćim proizvodom. Slovenski Fructal kupio je srpski Nectar, ali se proizvodnja nastavila u Sloveniji. Stoga, mapa je uređena na način da označava porijeklo brenda ili proizvoda po zemljama. Proizvodi označeni zvjezdicom imaju svoje dodatno objašnjenje. Na mapi se nalaze prvenstveno prehrambeni proizvodi.
proizvodi_od_susjeda_1.jpg

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine