digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na Arifa Čorbu

Autor: Salih Smajlović Oktobar 19, 2016 0

Sjećanje na  Arifa Čorbu  / 1942-2016 /

Nakon duge i teške bolesti, sedmog septembra 2016. godine,  na Ahiret je preselio  hadži Arif Čorbo iz Župče. Dženaza i ukop su obavljeni 9. septembra na mjesnom mezarju u Župči. Kao imam dženazu je obavio rahmetlijin unuk hafiz Haris Čorbo. Dženazi, koja je obavljena po kiši, prisustvovao je veliki broj ljudi iz svih sela općine Breza, među kojima je bilo i više osoba drugih nacionalnosti.

             H. Arif Čorbo je bio veliki aktivista mjesne zajednice Župča (četiri sela), među prvima organizator i osnivač SDA  i organizacije otpora – odbrambenih priprema MZ Župča, pa i na nivou općine Breza, predratni, ratni i poratni, do konca 1999. godine, predsjednik MZ Župča, u nekoliko navrata član Džematskog odbora džemata Župča. Bio je, sa saradnicima, organizator poslijeratne izgradnje infrastrukture , savremeni put i lokalna putna mreža, telefonska centrala sa preko 1000 brojeva, bio je najzaslužniji za izgradnju alternativnih puteva u MZ Župča u ratnom periodu, koji su i sad u finkciji, a bio je aktivan i u izgradnji nove džamije u Župči. U Skupštini općine, kasnije Vijeću, kao odbornik i vijećnik, dao je veliki doprinos njenom konstruktivnom radu. Jednostavno rečeno, bio je veliki hizmećar MZ, svoga naroda i džemata. Od 1968. do 1972. godine,  tada vrlo mlad, bio je među 4-5 ljudi, organizatora izgradnje velikog vodovoda, dugog 14,5 km, i razvodne mreže, izrgadnje prve telefonske centrale u nekom selu škole i Doma kulture. U „Strojnoj radionici“ Rudnika Breze, kasnije OOUR sa 150 zaposlenih, kao zanatlija, brigadir, glavni poslovođa, gdje je i zaradio penziju, bio je veoma cijenjen i poštovan među svim radnicima i rukovodiocima, pa čak i kada je penzionisan, radeći narodu usluge metalne struke.

Inače, u toku rata Župča, sa Podžupčom, Vrbovikom, Salkanovim Hanom i Popovićima, bila je prva linija odbrane slobodnih teritorija Srednje Bosne. U toku agresije, pored organizacije funkcionisanja civilnih struktura sela i MZ i selima Ilijaša,  koja su bila u zoni odgovornosti bataljona Župča, on je mnogo radio na opremanju podrumskih prostorija Doma kulture za ambulantu i stacionar - DZ Breza u Župči. O načinu preživljavanja i uspješnoj odbrani ovog područja trebaju uzeti pouku mnogi, u čemu je veliki doprinos i rahmetli Arifa sa saradnicima.

Hadži Arif je sa svojom suprugom hadži Salihom, radeći i poljoprivredne i zanatske poslove, izveo hairli djecu Murisa i Merisu, koji su također zaimali, sa svojim supružnicima, hairli djecu. U krilu nane Salihe i dede Arifa unuk Haris počeo je sticati prvo znanje o vjeri, i uz pomoć muhafiza rahmeti Džihana Bukvića i majke Azre, postao je sa deset godina najmlađi hafiz u Bosni, o čemu je prije više godina pisao „Preporod“.

Hadži Arif je za života želio da iza sebe i svoje supruge Salihe ostavi neki trajni hair, pa je u selu Vlahinje izgradio mekteb, sa nijetom da to bude nukleus vjerskog života za buduće stalno nastanjene i vikendaše, ali i za školu u prirodi, za mektebsku djecu iz kotline. Njegova želja da se mekteb pokrije prije preselenja na Ahiret, ostvarila mu se. Dovršit će ga, ako Bog da, supruga i djeca. Mi mu želimo da ga Allah nagradi lijepim dženetom, a porodicu zdravljem, saburom i svakim dobrom.

 

                      

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine