digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muslimansko naslijeđe: Od simbola borbenosti do simbola ženstvenosti

Autor: Safer Muminović April 19, 2017 0

Obuća sa visokom petom kakvu poznajemo danas nije oduvijek predstavljala simbol ženstvenosti. Postoje historijski podaci da su takvu obuću prvi nosili perzijski konjanici. Stoljećima se diljem Bliskog istoka obuća sa visokom petom upotrebljavala za jahanje. Kada je perzijski vojnik stajao u stremenu, visoka peta mu je omogućavala stabilniji stav i preciznije rukovanje lukom i strijelom dok je konj bio u pokretu. Takva obuća pomagala je perzijskim konjanicima u razvoju jahačkih vještina koje su bile veoma značajne za borbu. Krajem 16. stoljeća perzijski šah Abbas I imao je najveću konjicu na svijetu.

On je u to doba prvi put poslao svoje predstavnike u diplomatske misije u Evropu (na područja današnje Španije, Njemačke i Rusije). Tamošnji vladari su bili očarani stilom perzijskih vojnika, a posebno su se zainteresovali za stil njihove obuće.

Na taj način obuća sa visokom petom dolazi u Evropu gdje je široko prihvaćena kao aristokratski simbol superiornosti. Vremenom su takvu obuću počeli nositi i obični građani u Evropi iz prostog razloga što su ulice bili prljave i blatnjave. Tokom 18. stoljeća obuća s visokim petama je predstavljala muški modni detalj, da bi već u 19. stoljeću postala simbolom ženstvenosti, ali i neudobnosti, jer nije pogodna za svakodnevne aktivnosti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine