digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džemat ima pravo ostvarivanja dobiti od vakufskog mezarja

Autor: Enes Ljevaković April 24, 2015 0

Ukoliko se da komad zemlje u hajr, da li džematski odbor može ostvarivati  novčanu dobit na osnovu te zemlje. Konkretno, naše greblje je zemlja koja je data u hajr u svrhu mezarja, da li je uredu što džematski odbor naplaćuje ukop mještanima koji su rođeni, odrasli u tom mjestu, ali iz nekog razloga ne žive više tu? Da li je ispravno ostvarivati novčanu dobit iz uvakufljene zemlje?

Prema Pravilniku o upravljanju i raspolaganju mezarjima u vlasništvu Islamske zajednice, u članu 5. se navodi da nadzor i upravljanje mezarjima vrše mjesno nadležni medžlisi IZ preko svojih džematskih odbora. U članu 11. se navodi da u upravljanju mezarjima medžlisi mogu ostvarivati prihode po osnovu naknada o čijim vrstama i iznosima su dužni donijeti posebne odluke.

Prema tome, nema ništa spornog u tome da džematski odbor u upravljanju mezarjem, koje ima status vakufa, ostvari određenu dobit po osnovu naknade za ukop i druge usluge. Uređivanje i održavanje mezarje kao i ostale  radnje nužne za funkcionisanje džemata, bez čega nema ni valjano obavljenih dženaza i ukopa, moraju se finansirati iz nekih izvora. Naknade za ukop i sl. su jedan od tih izvora.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine