digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fetve: Planiranje razvoda bez obavještenja supružnika

Autor: Fetva-i emin Enes Ljevaković Februar 26, 2016 0

Pitanje: A. B.: Molio bih Vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje, koje je iskrslo u mojim razgovorima sa džematlijama na temu braka u islamu i bračnog života.

 

Ukoliko muž u braku razmišlja o razvodu braka sa suprugom, ali o tome ne govori ili razgovara sa suprugom, tj. ne odlučuje se da iznese tu odluku (iz bojazni, mišljenja okoline, neodlučnosti .. i sl.), ali, ponavljam, o tome razmišlja kao da je u njemu odluka donešena, kako se tretira takva bračna zajednica iz perspektive muža (jer supruga o tome ništa ne zna)?

Ukoliko muž donese odluku o razvodu i iznese je pred suprugu da li ona mora odmah da napusti zajedničku kuću ili može ostati period iddeta ili neki drugi period u nadi da će se on predomisliti, pa ukoliko može ostati kakav je tretman te bračne/nebračne zajednice?

Odgovor:

Samo razmišljanje o razvodu braka ne tretira se kao razvod sve dok se to razmišljanje ili namjera ne uobliči i konkretizira iskazom koji nedvosmisleno ukazuje na razvod braka. Ako muž donese takvu odluku i saopšti je supruzi, a radi se o prvom ili drugom razvodu, supruzi počinje teći iddet (poslijerazvodni priček) koji traje tri mjesečna pranja ili tri mjeseca ukoliko je žena u menopauzi. Za to vrijeme supruga stanuje kod muža i smatra se i dalje njegovom suprugom. Muž ima pravo u tom periodu da opozove razvod riječima ili djelom (intimni odnos) bez formalne obnove bračnog ugovora. Nakon isteka iddeta, ako žele obnoviti bračnu vezu, moraju obnoviti bračni ugovor.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine