digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

10 odgojnih lekcija i poruka namaza

Autor: Alem Crnkić April 17, 2020 0

O duhovnim vrijednostima namaza, aspektima i dimenzijama namaza uvijek iznova čitamo i podsjećamo se, ali još je važnije prepoznavati odgojne lekcije, usmjerenja i suštinske poruke namaza koje trebaju zaživjeti u našim životima.

Želim podržati naučni rad.

  1. Namaz me uči da u svom životu najintenzivniju, najčvršću i najbolju vezu moram imati sa svojim Stvoriteljem od Čije Milosti, pomoći, zaštite, upute ovisi kvalitet moga života na oOvome svijetu kao i spas na Budućem svijetu.Mi smo potrebni i ovisni od Allahove pomoći i Milosti jer ulažemo trud, angažman i maksimum u ostvarenju životnih ciljeva i planova, ali mi planiramo, Allah daje realizaciju kroz određenje onoga što je za nas najbolje na Ovome i Budućem svijetu.

Zato višednevno i svakodnevno na namazu učimo jednu od sadržajno najsveobuhvatnijih kur'anskih dova: Gospodaru, podari mi dobro na Ovom i na Budućem svijetu i sačuvaj me (džehennemske) Vatre“. Onoliko koliko smo trajno i čvrsto povezani sa Gospodarom, toliko ćemo biti povezani i sa stvorenjima, jer veza sa Gospodarom od nas traži koncept života u kojem ćemo stvari postaviti na njihovo pravo mjesto. 

Prva lekcija koju nas namaz podučava jeste da kad jednom uspostavimo vezu sa Gospodarom, ona mora biti neraskidiva, trajna i najbolja veza koju imamo u svim životnim stanjima i okolnostima i bez te veze sve drugo je „bez veze“.

  1. Namaz me uči da moram imati adekvatan odmor i smiraj za svoju dušu. Pet obroka za dušu (Fazlur Rahman). Allahov poslanik, s.a.v.s. je govorio svome mujezinu Bilalu da ezanom oglasi namaz kako bi se „odmorili njime (namazom)“.

Koristeći tih pet uzvišenih pauza i smiraja, odmora za dušu, konstantno se podsjećamo na smisao našeg života kroz oživotvorenje  kur'anskog ajeta „Džinne i ljude sam stvorio da Mi ibadet čine“ ali se i podsjećam da samo moj Gospodar zna „tajne“ i potrebe duše.

  1. Namaz me usmjerava ka tome da je izgrađivanje, nadogradnja karaktera (ahlaka), popravljanje nedostataka i slabosti,suštinska i cjeloživotna zadaća svakog muslimana na Ovome svijetu, jer kur'anska normativnost namaza definira svrhu i cilj namaza kroz ajet „namaz zaista odvraća od razvrata i od svega što je ružno“.
  2. Namaz me podučava razumijevanju prioriteta u životu ili temeljnih i najvažnijih stvari s kojima mogu nadograđivati i unaprjeđivati cjelokupan život.

U ibadetskom smislu, namaz je najbolje djelo muslimana, najvažnije djelo nakon vjerovanja, ali i prvo za koje ćemo biti pitani, odgovorni na Sudnjem danu i od kojeg će ovisiti i valorizacija drugih dobrih djela što daje suštinsku poruku da musliman mora znati poredati prioritete u svome životu inače će njegov život biti dezorijentiran i disbalansiran.

  1. Namaz me uči da se za sve važno i odabrano u životu treba adekvatno pripremiti jer ako nema adekvatnih priprema pokazujemo nespremnost i neodgovornost prema onome što nam je važno u životu. 

Zato namaz ima svoje uvjete koje treba ispuniti, odnosno pripremne radnje koji su „kodovi“ ili ključevi za sva vrata prije ulaska na „razgovor sa Gospodarom.“ 

Kroz pripreme za namaz učim se i konstantno se podsjećam koliko je važna čistoća prostora, mjesta, ambijenta gdje živim, djelujem kao i tjelesna čistoća o kojoj redovno vodim brigu.

  1. Namaz me uči da moj život kroz svaki dan treba biti strukturiran, planski koncipiran jer „bez plana i organizacije nema ni kvalitetne realizacije, rezultata i uspjeha“.

Sastavnicama dana ili noći Gospodar imenuje određene kur'anske sure (poput jutra, noći, zore, svitanja), u nekim surama se Gospodar zaklinje vremenom, a Allahov Poslanik savjetuje, usmjerava  i dovi za bereket u vremenu svoga Ummeta.

Vremenska pedantnost i preciznost je važna odgojna lekcija i odlika namaza koja se mora reflektirati na život muslimana i biti utkana u njegov stil, način života.

Potražite Preporod aplikaciju za android i iOS uređanje. Instalirajte odmah i uživajte u sadržaju. 

  1. Namaz u džematu daje vrhunske odgojne lekcije i poruke kakav treba biti život muslimana na individualnom i kolektivnom, društvenom planu, podstiče nas na razmišljanje o socijalnoj i društvenoj odgovornosti.Zato i jeste njegova povećana vrijednost, nagrada za obavljanje u džematu, uvećana od 25 do 27 puta, po hadisu Allahovog Poslanika, kako bismo bili motivirani što više i češće ga obavljati u džematu jer ključne odlike muslimana se izgrađuju kroz namaz u džematu.

Najveći benefiti i nagrade se obećavaju za one koji poduzimaju odlazak u džamiju i obavljanje namaza u džematu.

  1. Namaz u džematu me uči da individualizam nije odlika i karakteristika muslimana već svakodnevna interakcija i društvenost o kojoj učimo kroz skladne, harmonične i precizne saffove i usmjeravamo se da budemo najbolje povezani sa onima koje Kur'an imenuje kao „braća jedni drugima“.

Namaz u džematu nije cilj sam po sebi nego put i način da se približavajući Allahu dž.š. kroz Njemu najdraža mjesta na zemlji, mesdžide i džamije, ljudski i vjernički približavamo jedni drugima u životnim stanjima i okolnostima u kojima možemo biti jedni drugima podrška, pomoć, olakšanje.

Olakšati nekome ovodunjalučki problem, nevolju, brigu jeste način postizanja zauzvrat toga istog od Onoga koji najbolje rješava sve naše životne nedaće, probleme, izazove. Džemat je paradigma društvenog života jednog muslimana

  1. Namaz u džematu kroz saffove me uči, odgaja i usmjerava univerzalnim ljudskim vrednotama i temeljnim vrijednostima sa kojima se oplemenjuje zajednica, društvo i svijet, a to je jednakost, jednakopravnost, bez obzira na ovosvjetska postignuća, statuse, uglede u bilo kojem pogledu; namaz u saffu je odraz i izraz prevazilaženja razlika među ljudima odnosnooslobađanje od kompleksa niže ili više vrijednosti .

Namaz me oslobađa egoizma i sebičnosti. Davanjem prostora drugima kroz ustupanje mjesta drugima u saffu učimo se da i druge poguramo u životu i damo im podršku u njihovim životnim nastojanjima da postignu isto što i mi, spas, uspjeh, sreću.

  1. Namaz me uči da svim svojim bićem, srcem, razumom, osjećajima, riječima, organima (dijelovima tijela) trebamo biti predani, posvećeni Uzvišenom Allahu dž.š. u ibadetu koji je naš cjelokupan život u službi dobra,dobrih

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine