digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Unuk Poslanika, a.s., - šehid i predvodnik omladine u džennetu

Autor: Fuad Sedić Avgust 30, 2015 0

Ovom prilikom ćemo se upoznati sa najstarijim sinom Alije ibn Ebi Taliba, četvrtog halife i časne Fatime, Poslanikove, s.a.v.s, kćerke, a to je Hasan ibn Ali ibn Ebi Talib, porijeklom iz plemena Kurejš. Kada se rodio Poslanik, s.a.v.s., mu je na uho proučio ezan i zaklao ovna, kao akiku iz zahvale Allahu, dž.š. (El-E'alam od Ziriklija, 2/199)

 

Poslanik, s.a.v.s., je svoje unuke mnogo volio. Ebu Hurejre, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Allahu moj, ja volim Hasana, pa ga i Ti zavoli i zavoli onoga ko njega voli." Ebu Hurejre, r.a., nakon toga kaže: "Kad god bih vidio Hasana, r.a., ja bih zaplakao." (Ebu Nuajm u El-Hil-ji, 2/35)

Ponekada bi Poslanik, s.a.v.s., poljubio Hasana i Husejna pa bi onda rekao: "O ljudi, zaista roditelj zbog dijeteta postaje škrtica, strašljivac (na ide u džihad) ili postupa pogrešno." (Ahmed, Ibn Madže i Bejheki, hasen)   

Huzejfe, r.a., je čuo Poslanika, s.a.v.s., kako kaže: "Evo sada mi je došao melek koji se do sada nije spuštao na zemlju. Tražio je izun/odobrenje od svog Gospodara da mi nazove selam i da me obraduje da će Fatima biti predvodnica žena u Džennetu a da će Hasan u Husejn biti predvodnici omladine u Džennetu." (Tirmizi, 3772)

 Dok bi Poslanik klanjajući bio na sedždi oni bi mu jahali na leđima. Ibn Zubejr, r.a., je rekao: "Vidio sam Hasana kako jaše na Poslanikovim leđima dok je bio na sedždi a kada bi bio na ruku'u prolazio bi mu između nogu."

Ibn Abbas, r.a., je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je jednom prilikom izišao iz kuće noseći Hasana na ramenima, pa je neki čovjek doviknuo: -O dječače, divana li je tvoja jahalica. Poslanik, s.a.v.s., je na to rekao: -Divan li je ovaj koji jaše!" (Tirmizi, 3784)

U fizičkom izgledu Hasan je mnogo sličio svom djedu, Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. Bio je vrlo inteligentan i primjerenog ponašanja. Od Poslanika, s.a.v.s., je prenio jedan broj hadisa. Jednom prilikom mu je rečeno: -Čega se sjećaš od postupaka Allahovog Poslanika, s.a.v.s.? On reče: -Sjećam se da sam jednom prilikom uzeo jednu datulu od zekata pa sam je stavio u usta. Poslanik, s.a.v.s., ju je brzo izvadio iz mojih usta i vratio je. Tada su mu rekli: -Allahov Poslaniče, šta ti je za tom datulom koju je dječak uzeo. On tada reče: -Nama, Muhammedovoj porodici, nije dozvoljen zekat. Također je Poslanik, s.a.v.s., govorio: "Ostavi ono što ti je sumnjivo i drži se onoga što je čisto, jer je u iskrenost smirenost a laž odvodi u sumnju." Dalje kaže Hasan, r.a.: Također nas je Poslanik, s.a.v.s., podučio ovoj dovi: Allahu moj, uputi me među one koje si uputio..."

Hasan, r.a., je bio vrlo darežljiv na što ukazuje naredna predaja. Seid ibn Abdulaziz kaže: "Hasan je jednom priliko čuo pored sebe nekog čovjeka kako od Allaha moli da ga opskrbi sa deset hiljada dirhema. Hasan je otišao kući i poslao tom čovjeku deset hiljada."  

Neki za njega kažu da je on peti i posljednji od hulefaurašidina/ odabranih halifa. Nakon ubistva njegovog oca Alije, r.a., 40. godine po Hidžri stanovnici Iraka su mu dali prisegu i izabrali ga za halifu. Nakon toga su mu sugerisali da krene prema Siriji i da privoli Muaviju ibn Ebu Sufjana na pokornost. Kada je krenuo tamo i Muavija je krenuo sa vojskom da mu se suprostavi. Međutim, Hasan, r.a., nije htio da dođe do sukoba i krvoprolića, te je Muaviji ponudio primirje uz određene uvjete. Nakon što je Muavija prihvatio Hasanove uvjete, Hasan, r.a., mu je ustupio hilafet, nakon što je na toj funkiciji proveo svega šest mjeseci. Ova godina se naziva amul-džema'ati/godina ujedinjenja. Nakon toga je Hasan su uputio u Medinu i tu  je boravio sve do svoje smrti. Neki smatraju da je otrovan, r.a., te on, ako Bog da, ima deredžu šehida. Tako se obistinio Poslanikov, s.a.v.s., hadis u kojem on kaže: "Ovaj moj unuk je predvodnik, Allah, dž.š., će preko njega pomiriti dvije zavađene skupine muslimana." (Buhari, 7/74) Inače je Hasan ibn Ali, r.a., bio poznat po svojoj velikodušnosti i izbjegavanju smutnje i nesporazuma. Interesantni su njegovi savjeti koje je uputio svome bratu Husejnu pred smrt. Govorio mu je o poteškoćama i iskušenjima koje je imao njihov otac za vrijeme hilafeta, tako da nije bio rahat, a zatim mu kaže: "Tako mi Allaha, smatram da ne treba da Allah u nama -ehlul-bejtu- objedinjuje dvije prednosti, poslanstvo i hilafet... (Ibn Abdulberr u El-Isti'ab, , 1/376)

Musavir Es-Seadi kaže: Kada je umro Hasan vidio sam Ebu Hurejru, r.a., kako stoji u Poslanikovoj džamiji i plače, glasno pozivajući: "O ljudi, danas je umro Poslanikov, s.a.v.s., miljenik, pa plačite."

Ovo su svijetli primjeri šurokogrudnosti ashaba, r.a., i njihovog međusobnog uvažavanja i poštivanja. Također, su bili spremni da jedni drugima halale i oproste neke prestupe i pogreške i upravo zbog toga je to neponovljiva i najodabranije generacija i skupina koju je Allah, dž.š., odabrao du budu duštvo najodabranijeg Njegovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s.

Evo šta imam Zehebi -rahimehullah- kaže kada govori o iskušenjima koja su zadesila naš ummet: "Molima Allaha da nas zaštiti od smutnji i neka On bude zadovoljan sa svim ashabima! Pa bi dobro bilo da i ti -o svaki čovječe koji pripadaš ši'ijama- uvažavaš ashabe govoreći radijallahu anhum/neka je Allah s njima zadovoljan, kako bi bio spašen. Nemoj ti da budeš onaj koji presuđuje o njihovim postupcima jer je Uzvišeni Allah Pravedni Sudija i jedino On određuje šta i kako će se desiti i Njegova milost obuhvata sve. Allah, dž.š., je u hadis kudsiju rekao: "Zaista je Moja milost pretekla Moju srdžbu," (Buhari, 13/325) a u Kur'anu je Uzvišeni Allah rekao: "On (Uzvišeni Allah) neće biti pitan za ono što radi, a oni će biti pitani." (Sura El-Enbija', 23) Molimo Allaha da nam oprosti i da nas učvrsti sa postojanim govorom! Amin" (Sijer e'alamin-nubela',  3/279)     

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine