digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Propisi hadža: Žena i mahrem

Autor: Muhammed Ali es-Sabuni Septembar 08, 2015 0

Propis drugi: Hadž siromašne i neslobodne osobe 

 

Siromašna osoba zato što nije u mogućnosti nije ni dužna obaviti hadž. Međutim, ukoliko ga obavi, prema konsenzusu islamskih pravnika, sa nje spada dužnost hadža. Postavlja se pitanje da li to slučaj i sa neslobodnom osobom.

Ebu Hanife smatra da se takvoj osobi, ako obavi hadž, on računa kao nafila, te je dužna da ga ponovo obavi kada postane slobodna. Takva osoba je nalik djetetu koje nije punoljetno, jer ono ako obavi hadž prije pravne i poslovne sposobnosti (sinnu'-rušd) dužno je ponovo obaviti hadž. Isti propis, dakle, važi i za neslobodnu osobu. 

Imam Šafija pak smatra da je hadž takve osobe ispravan, analogno slučaju siromašne osobe. Dokaz pronalazi u tome što neslobodna osoba nije dužna klanjati džumu-namaz, pa ako je klanja, sa nje spada dužnost podne-namaza. Isti je slučaj i sa hadžom takve osobe, ako ga obavi, izvršila je dužnost hadža. Ovo mišljenje je, ipak, slabo, jer se od Newewija, jednog od imama šafijskog mezheba, prenosi suprotno spomenutom stavu. On veli: ¨Šafijska pravna škola zastupa stanovište da je, za razliku od mišljenja Ebu Hanife, hadž ispravan neslobodnoj osobi koja obuče ihrame za hadž a nakon toga postane slobodna prije boravka na 'Arefatu. Ukoliko pak takva osoba postane slobodna nakon isteka hadža, onda joj hadž nije ispravan.¨ Ovo je, po svoj prilici, pravo mišljenje šafijske pravne škole. Otuda je razlika između hanefijske i šafijske pravne škole formalna (šeklijjen) a ne suštinska (džewherijjen), jer su obje škole suglasne da ukoliko neslobodna osoba postane slobodna nakon izvršenja rukna stajanja na 'Arefatu, hadž takve osobe nije potpun te ga je obavezna ponovo učiniti zato što joj se prvi hadž računa kao nafila.

Propis treći: Da li je mahrem[1] za ženu uslov ispravnosti njenog hadža?

Jedni islamski pravnici mišljenja su da je prisustvo mahrema za ženu jedan od uslova ispravnosti njenog hadža. Ovo zastupaju hanefijski pravnici. Za dokaz koriste hadis Allahovog Poslanika: ¨Nije dozvoljeno ženi koja vjeruje u Allaha i Sudnji dan da putuje više od tri dana bez prisustva mahrema ili muža.¨ Ove riječi su općenite, obuhvaćaju svaku vrstu putovanja, bilo to na hadž ili drugdje. Svoj stav također argumentiraju i onim što se prenosi od Ibn 'Abbas, r. a.: ¨Allahov Poslanik je držao govor, pa je rekao: 'Neka ne putuje žena osim sa svojim mahremom!' Jedan čovjek priupita: Allahov Poslaniče, ja sam se upisao za tu i tu vojnu a moja žena želi obaviti hažd!?' 'Obavi hadž sa svojom ženom!' – odgovori Poslanik.¨ Ovaj hadis dokazuje da ako žena želi obaviti hadž to treba učiniti sa svojim mužem ili mahremom. Allahov Poslanik je naredio da se ostavi džihad koji je farz kako bi se obavio hažd sa suprugom. Da prisustvo mahrema nije obaveza, Poslanik ne bi naredio da ostavi džihad a putuje na hadž sa suprugom.

 

Šafijska i hanbelijska pravna škola smatraju da ako je u pitanju hadž koji je farz, ne obavezuje se prisustvo mahrema, po uslovom da je žena osigurana time što je u društvu drugih žena... Što se tiče hadža koji je nafila, obavezno je prisustvo mahrema. Svoje stanovište argumentiraju dokazima koje smo spomenuli a koji ukazuju na to da hadž ženi bez prisustva mahrema nije ispravan, jer je njegovo prisustvo uslov ispravnosti njenog hadža. Ovo mišljenje je pretežnije.

 

Važno upozorenje!

Kažem: Vidimo da islam ne dopušta da žena putuje bez mahrema radi obavljanja obaveznog hadža – a hadž je, kao što znamo, jedan od stubova islama i obavezan je muškarcima i ženama – pa kako tek da dopusti ljudima da svoje kćeri šalju na daleka putovanja ili u strane zemlje radi školovanja i studiranja, a bez prisustva njihovih mahrema ili nekoga od rodbine?! Ovo je – bez ikakve sumnje – dokaz da su ljudi daleko od pridržavanja propisa islama i njegovih napućujućih naučavanja; zapravo, to ukazuje na gubitak muževnosti i učtivosti, tako da smo došli dotle da da je sasvim obična stvar da žene same putuju, pokazuju svoje ukrase i miješaju se sa muškarcima!

 

( Iz djela: Tefsiru ajati'l-ahkam mine'l-Qur'an, I, Dar al-Kutub al-'alamiyya, Bejrut, s. a., 288-295.)

 Prijevod s arapskog: Almir Fatić

 

[1] Mahrem je osoba za koga se žena zbog postojanja srodstva ne može udati. (nap. prev.)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine