digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Spominjanjem Allaha ukrasite dane zu-l-hidždžeta

Autor: Amina Mujela Septembar 21, 2015 0

Nalazimo se u danima koji su u srcima vjernika po mnogo čemu posebni...

 

Preporučuje nam se mnogo ibadeta, obećane su nam mnoge nagrade, a opet nam se često desi da nam ovih deset dana prođe isto kao što su nam prošli i mnogi dani prije njih.

Nekako se u dunjalučkom vrtlogu vrijeme za ibadet izgubi, a odnos prema Allahu nam se svede na farz namaze i osnovne stvari bez kojih vjerničko srce izgubi fleksibilnost i užitak u Allahovoj vjeri.

Zbog toga vam nudimo savjet kako da vam svaki od ovih dana koji slijede bude po nečemu poseban, po čemu će se razlikovati od drugih, a opet vam da vam dodatni ibadet ne predstavlja poteškoću.

Najvažniji savjet jeste da dane zu-l-hidždžeta ukrasite zikrom – spominjanjem Allaha.

Ukoliko ste mnogo zauzeti, pokušajte barem u ovom danu da proučite potpun jutarnji i večernji zikr.

Takođe zikru poslije namaza posvetite posebnu pažnju, kao da će vam to biti sebeb da vam današnji dan kod Allaha bude jedan od najdražih i najbolje iskorištenih.

Za malo napredniji nivo, preporučujemo da uzmete neko Allahovo ime, npr. El-Kerim – Plemeniti, i pokušajte da vam u cijelom danu to Allahovo ime bude vodilja. Pokušajte u svemu što radite da budete oličenje Allahove plemenitosti.

Kako god da se ljudi prema vama ponašali, znajte da Allah prema vama plemenit jer vas je neke osobine sačuvao, a kada vidite lijepe osobine kod ljudi, to vas između ostalog Allah iz Svoje neizmjerne plemenitosti podučava kako biste neku osobinu odgojili i njegovali kod sebe.

Odgajajte se u duhu Allahovog imena, i cijeli dan ćete osjećati bereket i ljepotu življenja u plemenitosti i pozitivnosti. Na vas neće mnogo utjecati ni loše vijesti koje nam se svakodnevno serviraju, zato što ćete znati da u svemu što se desilo ima neka mudrost i znak Allahove dobrote, milosti i plemenitosti prema nama.

Na kraju dana ćete osjećati da vam ovaj dan nije “propao”, radi toga što imate nešto po čemu je taj dan poseban, a njegova posebnost i ljepota vam od vremena nije uzela gotovo ništa, dok su koristi neizmjerne.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine