digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Od neprijatelja islama do šehida

Autor: Fuad Sedić Oktobar 03, 2015 0

Ebu Huzejfe, r.a., (42.p.h. - 12.h.g., tj. 578 - 633. god.)[i]

 Ebu Huzejfe, r.a., je sin jednog od najžešćih neprijatelja islama i muslimana a to je Utbe ibn Rebi'a ibn Abdušemsa, iz plemena Kurejš, koji je ubijen kao mušrik u dvoboju pred početak bitke na Bedru. Ebu Huzejfe, r.a., je poznat po ovom svom nadimku, a njegovo pravo ime je Mihšem a neki kažu Kajs. Ebu Huzejfina majka je Ummu Safvan Fatima bint Safvan.[ii] Ovog ashaba Ebu Huzejfu treba razlikovati od drugog ashaba kojem je ime Huzejfe ibn El-Jeman, od kojem ćemo, ako Bod ga, govoriti nekom drugom prilikom.

Ebu Huzejfu, r.a., je Allah, dž.š., uputio islamu među prvima koji su slijedili Allahovog Poslanika, s.a.v.s., čak prije nego što su se ashabi počeli sakupljati u Erkamovoj kući. Kaže se da je primio islam nakon 43 ashaba.[iii]

On je bio među prvim ashabima koji su činili dvije hidžre u Abesiniju, pete godine po poslanstvu, kada su ih mušrička zlostavljanja prisilila na to. U Abesiniju mu se rodio njegov sin Muhammed ibn Ebi Huzejfe, kojeg je Osman ibn Affan, r.a., uzeo sebi na izdržavanje nakon pogibije njegovog oca Ebu Huzejfe u bici na Jemami. I kao što to, nažalost obično biva, a i Poslanik, s.a.v.s., na to u hadisu upozorava: „Boj se zla od onoga kome si dobro učinio,“ ovaj Muhammed, sin Ebu Huzejfin, će se kasnije nastaniti u Egiptu i biće među zavedenima, koji će huškati narod protiv trećeg halife, Osmana, r.a.

Ebu Huzejfina, r.a., supruga a Muhammedova majka je Sehla bint Suhejl ibn Amr, r.a., za koju se veže slučaj istihade, (produženog mjesečnog ciklusa) pa joj je Poslanik, s.a.v.s., prvo naredio da se mora kupati za svaki namaz. Kada joj je to počelo predstavljati poteškoću onda joj je rekao da spaja (skupa klanja) podne i ikindiju sa jednim kupanjem, akšam i jaciju sa jednim i da se posebno kupa za sabah namaz.

Nakon što je Ebu Huzejfe, r.a., učinio hidžru u Medinu učestvovao je u najpoznatijim bitkama. Prenosi se čak da je on pred bitku na Bedru zvao svog oca Utbu ibn Rebi'a na dvoboj, obzirom da je on bio na mušričkoj strani. Kada je za to čula Ebu Huzejfina sestra Hinda, supruga Ebu Sufjana a kći Utbe onda ga je ona kritikovala zbog tog čina opisavši ga u nekoliko stihova kao 'neposlušnog' i 'neodgojenog' sina.[iv]

Kada je Ebu Huzejfe, r.a., učinio hidžru u Medinu Poslanik, s.a.v.s., ga je zbratimio sa Abbadom ibn Bišrom.

Ebu Huzejfe, r.a., je imao brata Ebu Hišama ibn Utbu, koji je primio islam tek na dan osvojenja Mekke. Kasnije se nastanio u području Sirije gdje je i umro u vrijeme Muavije. r.a.

Ebu Huzejfe, r.a., je poginuo kao šehid u bici na Jemami, 12. godine po hidžri, skupa sa svojim oslobođenim robom Salimom, o kojem ćemo govoriti u narednim redovima. To je bilo za vrijeme Ebu Bekrovog hilafeta. Tada je Ebu Huzejfe, r.a., imao 53 godine.  

 

[i] Ebu Huzejfe ibn Utbe ibn Rebi'a je rođen 42. godine prije Hidžre, što odgovara 578. god. po miladu, a poginuo je u bici na Jemami  12. godine po Hidžri, što odgovara 633. godini po miladu. El-E'lam od Zeriklija 2/17.

[ii] Et-Tabekat od Ibn Seada, 3/62.   

[iii] Sijer e'alamin-nubela' od Zehebija, 1/165 i El-Isabe od Ibn Hadžera, 4/43.

[iv] Sijer e'alamin-nubela' od Zehebija, 1/162. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine