digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ususret Ramazanu – ususret izvrsnosti

Autor: Hidajeta Mahalbašić April 06, 2017 0

Vrijeme prije Ramazana je mubarek, blagoslovljeno vrijeme, koje je idealna prilika za predramazansku pripremu. Vrijednosti Ramazana su neizmjerne i o njima se uglavnom govori i razmišlja tokom cijelog mjeseca. Međutim, nerijetko ovo, po mnogo čemu jedinstveno, vrijeme  ne iskoristimo na adekvatan način, jer se kasno sjetimo svih mogućnosti koje u njemu imamo. Stoga smatramo da je za uspješno proveden Ramazan neophodna predhodna priprema. 

 

Dva mjeseca koja predhode, Redžeb i Ša'ban, su također sveti, odnosno odabrani mjeseci, u kojima ibadet ima veću vrijednost, pa se u njima i preporučuje povećan ibadet posta i drugih dobrih djela. Ova Allahova, dž.š., blagodat nam već ukazuje na potrebu svojevrsne pripreme za Ramazan.

Da bismo bili svjesni zašto i na koji način je potrebno pripremiti se za ramazan neophodno je imati na umi neke od prilika i mogućnosti koje nam se pružaju samo u toku ovog mubarek mjeseca.

Zbog činjenice da su u ovom vremenu šejtani povezani u lance – jedinstvena je prilika za suočavanje sa samim sobom. Čovjek ima priliku da upozna svoje stvarne slabosti i nedostatke, da se suoči sa istima, prihvaćajući realno stanje, i razradi startegiju oslobađanja od smetnji na vlastitom putu izvrsnosti. Nerijetko smo skloni protumačiti svoje egoistične osobine kao šejtansko nagovaranje i napad, te ih umjesto otklanjanja u svrhu napredovanja u svakom segmentu života, mi samo gurnemo pod tepih. U ovo predramazansko vrijeme prilika je da se okrenemo sebi, samoobračunavanju, samoposmatranju i bilježimo svoje slabosti i smetnje kako bismo u ramazanu bili svjesni koje od njih su šejtanski napadi, a koje su slabosti našega nefsa. Tek kada imamo ispravnu dijagnozu možemo koristiti i pravi lijek.

Ramazan je, zbog povećane Allahove, dž.š., milosti posebna mogućnost za započinjanje novih dobrih djela, ibadeta, projekata. Za uspostavljanje ciljanih, namjernih pozitivnih navika. Stoga je potrebno da u predramazanskom periodu prepoznamo svoje vlastite potencijale, te donesemo važne odluke o uvođenju pozitivnih novina u svoj život koje će nas dovesti do izvrsnih rezultata na svakom polju života.

Kako ovaj mjesec može biti prilika za okretanje nove stranice u našem životu, obnavljanje pozitivnih vrijednosti koje smo gajili, a vremenom smo se od njih udaljili i za usvajanje potpuno novih stavova i pretpostavki, a oslobađanje od dosadašnjih obrazaca življenja koji nisu koristili ni našem dunjaluku ni Ahiretu, tako je predramazansko vrijeme idelana prilika za definisanje i postavljanje za nas pravih životnih ciljeva. 

Kada uzmemo u obzir samo jedan ajet u kojem nam Allah, dž.š., opisuje Ramazan: „ Mjesec Ramazan je taj u kojem je spušten Kur'an, uputa ljudima i jasni dokazi Upute i Razdjelnik između dobra i zla.." (2:185), dovoljno je da mu razumijemo posebnu vrijednost i značaj za naš život -  dunjalučki i Vječni. Vremenom se čovjek, provodeći vrijeme sa šejtanom i sl., udalji od svoje prirode, od svoga orginala. Bude nejasan i nepoznat čak i sam sebi. U tom slučaju jedini mu je lijek povratak originalu. Mi svoj original prepoznajemo iz Kur'ana. Tu nam je naš Tvorac kazao sve što terbamo znati o sebi i dao jasna uputstva za razlikovanje dobra od zla i slijeđenje dobra. Poznato je, iz iskustva mnogih, da je u mjesecu Kur'ana  posebno olakšano učenje, pamćenje i razumijevanje Allahove, dž.š., riječi. Zato, iskoristimo predramazansku pripremu u izradi plana za učenje Kur'ana u Ramazanu !

S obzirom na to da je Ramazan mjesec milosti, oprosta i izbavljenja iz vatre bila bi velika šteta ne prići tome planski i iskoristi svaki od tri njegova dijela za vlastiti, a samim tim, i napredak zajednice. Evo nam predramazansko vrijeme kao prilika da prepoznamo na kojim nam to relacijama nedostaje milosti, jer neće nam se smilovati, ako mi nismo milostivi. Planirajmo povećanje milosti prema sebi, svojoj porodici, prijateljima, rodbini, komšijama... Ako postoji neko kome nešto zamjerimo i ne opraštamo, pa mjesec oprosta je idelana prilika da sve oprostimo. Planirajmo i zanijjetimo to ! Osjećamo li u životu vatru brige, tuge ili patnje bilo koje vrste odlučimo da s ovim Ramazanom nestane !

Ramazan, koji je pred nama, može biti prekretnica poslije koje ćemo zakoračiti u život potpune osvještenosti, sigurnosti, ljubavi, radosti i, u svakom segmentu, izvrsnosti. Zato, pripremimo se da bismo u potpunosti iskoristili mjesec bremenit blagodatima.

Hidajeta Mahalbašić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine