digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Meša: Mjesec ramazan proglasiti mjesecom borbe protiv svih vrsta ovisnosti

Autor: E. Subašić Juni 06, 2016 0

kaže Federalni poslanik SDA Ramiz Meša iz Fojnice, koji je inicijator izmjene Zakona o igrama na sreću

 

 

PREPOROD: Vaš motiv u borbi protiv kladionica?

 

Moja priča o kladionicama počinje 2011. godine, na sjednici Općinskog vijeća Fojnice, riječima: „Svoje izlaganje ću započeti onim riječima kojim je moj rahmetli Kasim-ef. Kršić završavao hutbu: “Ako vidiš zlo, spriječi ga rukom, ako ne možeš rukom, možeš jezikom, ako ne možeš jezikom, možeš ga prezrijeti, ali to je najslabiji vid imana. Molim Uzvišenog Gospodara da među nama bude grupa koja će pozivati na dobro, a odvraćati od zla. A, to zlo o kojem vam želim govoriti su kladionice...“

Dakle, zar treba veći motiv od pozivanja na dobro, a odvraćanje od zla? Zar treba veći motiv od činjenice da se promet u kladionicama početkom školske godine uduplao, gdje naši srednjoškolci vrijeme umjesto u školi provode u kladionicama? Zar treba veći motiv kada vas odgojeno dijete šehida, koji je poginuo '93. godine na par metara od vas, moli za pomoć jer je u trenutku slabosti prokockalo maminu penziju, te kaže da da se to više neće ponoviti? Zvaničan je podatak da u BiH ima najviše kladionica u Evropi i da se oko pola miliona ljudi kladi u FBiH, što znači da imamo potencijalog ovisnika u svakoj porodici. Ovo zlo, ovaj problem razara naše porodice, uništava naše živote. Postajemo bolesno društvo, jer se klade naj sjetljivije kategorije društva, a to su siromašni, srednja klasa, omladina, dakle klade se svi od sedam do sedamdeset i sedam godina, a posljedice su katastrofalne: međuvršnjačko i nasilje u porodici, kriminal, siromašenje stanovnišva, manjak sredstava u budžetima itd.

 

PREPOROD: Kakav je trenutni status Vašeg prijedloga zakona?

Zakon je  u parlamentarnoj proceduri  i on će da li u ovoj formi ili dorađen s još nekim zakonima ići na usvajanje, u to ne sumnjam, jer je to opredjeljenje SDA, i  to je kazao i predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović u svojim javnim istupima.

Prijedlog mog zakona, sigurno ne bi riješio sve nedostatke postojećeg  Zakona o igrama na sreću. Zbog toga su svi prijedlozi, sugestije, amandmani dobro došli, kako bi se uradio najprihvatljiviji zakonski okvir u oblasti igara na sreću. Moj osnovni cilj jeste da ova priča, ovaj problem ostane u žiži interesovanja javnosti, kako bi se ovaj problem sveo u podnošljive okvire. Ono što me raduje, da su kolege zastupnici, i pozicija i opozicija, poslušali moj apel da se ne politizira ovaj problem, nego da zajedničkim snagama postignemo najbolje efekte u interesu građana, društva i države BiH.

 

PREPOROD: Šta se do usvajanja izmjena zakona može uraditi?

 

Striktnim provođenjem samo jednog člana, ovog lošeg  Zakona o igrama na sreću koji je na snazi, a koji kaže da mlađi od 18 godina se ne smiju kladiti, vjerujem da bi se promet u kladionicama smanjio za jednu trećinu. Lokalne zajednice, također, mogu učiniti puno  poštivanjem  Pravilnika o prostornim, tehničkim i drugim uslovima za priređivanje igara na sreću klađenja. Što se tiče vjerskih zajednica, u prvom redu IZ,  mišljenja sam, da njeno strateško opredjeljenje treba da bude borba protiv ovisnosti klađenja: da se na svim vazovima, predavanjima, hutbama ukazuje na  štetne posljedice ove pošasti koja napada sve pore našeg društva. Čak da se mjesec ramazan proglasi mjesecom borbe protiv svih vrsta ovisnosti. Ja vjerujem da je naše društvo dovoljno zrelo i spremno, da uz aktivno učešće svih zdravih snaga pobijedi u ovoj borbi, jer borba nam je propisana.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine