digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

50 godina Preporoda - Na današnji dan izašao prvi broj

Autor: Septembar 15, 2020 0

Na današnji dan prije 50 godina izašao je prvi broj Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod, zvaničnih novina Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Prvi broj Preporoda izašao je iz štampe 14. redžeba, 1390. godine po Hidžri, odnosno 15. septembra, 1970. godine. List je izašao kao glasilo Udruženja ilmijje za SR BiH, a cijena mu je bila 1 N.D. (jedan novi dinar).

Prvi broj je, zajedno sa prilogom "Tebi, mladiću, i tebi, djevojko", odštampan je na 12 novinskih strana, u crno-bijelom otisku, sa dvobojnom (zelena) varijantom na naslovnoj i zadnjoj stranici. Odštampan je u deset hiljada primjeraka, a tiraž je prevezen taksijem do redakcije, gdje je raspoređivan, adresiran i slat na adrese tadašnjih odbora Islamske zajednice.

Preporod ima reputaciju jednog od najznačajnijih printanih medija u BiH, a s provjerenim informacijama, člancima i analizama već 50 godina promovira univerzalne vrijednosti. Njegovo ime ukazuje na cilj i svrhu: kontinuiranim progresom učiniti boljim pojedinca i društvo shodno zahtjevima vremena i kur'anskom porukom koja je moto Preporoda i nalazi se kao dio loga na njegovoj naslovnici: “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sebe.“

Glavna urednica Preporoda Senada Tahirović izjavila je kako je pola stoljeća za Preporod pravi zlatni jubilej, ne samo za njegovu redakciju i Media centar IZ u BiH, nego za Islamsku zajednicu i bosanskohercegovačko društvo u cjelini.

- Danas, na 50-tu godišnjicu od izlaska iz štampe prvog broja Preporoda, uredništvo, članovi redakcije i saradnici ove novine i dalje stoje čvrsto uz moto po kojem je promjena nabolje moguća samo ako i sam nastojiš svijet učiniti boljim. U tome je i zalog za nadu da će to zavrijediti Božiju pomoć. Preporod je zato uvijek bio u misiji poboljšanja. Media centar Islamske zajednice, sadašnji izdavač IIN  Preporod, je ponosan što u lepezi svojih medijskih platformi ima ovako značajan medij i zahvaljuje  svim pojedincima koji su svojim entuzijazmom i zalaganjem doprinijeli polustoljetnom kontinuitetu izlaženja Preporoda - izjavio je za Agenciju MINA direktor Media centra Amir Sakić.

Posebnu zahvalu uputio je Udruženju Ilmije u čijem je okrilju ponikao Preporod i Rijasetu IZ čija je nesebična podrška omogućila Preporodu da prebrodi brojne izazove s kojima se suočavao.

Glavna urednica Preporoda Senada Tahirović izjavila je kako je pola stoljeća za Preporod pravi zlatni jubilej, ne samo za njegovu redakciju i Media centar IZ u BiH, nego za Islamsku zajednicu i bosanskohercegovačko društvo u cjelini.

- S obzirom na izazove s kojima se suočavaju štampani mediji u cijelom svijetu, i na činjenicu da oni danas nemaju ulogu kakvu su imali ranije, ponosni smo što smo od onih koji i dalje imaju perspektivu i koji nastavljaju objavljivati kvalitetan sadržaj - kazala je Tahirović.

U izjavi za Agenciju MINA podsjetila je da Preporod već 50 godina ima vjernu čitalačku publiku na svim kontinentima i da je dostupan u štampanom i u digitalnom izdanju.

- Ne odustajemo od unaprjeđenja sadržaja, niti od unaprjeđenja forme kojom taj sadržaj činimo dostupnijim i prijemčivijim, jer ustvari , ne odustajemo od uvjerenja da svakoga zanimaju ozbiljne teme i jer u skladu s našom misijom vjerujemo da je znanje i istinita informacija svačije pravo, a ne privilegija odabranih. Ponosni smo na naše prethodnike, uvažavamo njihov rad i ono što smo od njih naslijedili. Također smo izuzetno ponosni i na današnju malobrojnu, ali vrijednu redakciju koja s velikim entuzijazmom i energijom kreira Preporod, uz poštivanje principa profesije i, dakako, poštivanje principa naše i misije Islamske zajednice - dodala je Tahirović.

Od osnivanja, Preporod promovira nezavisno mišljenje i novinarstvo, za Preporod pišu i govore najveća domaća i svjetska imena iz različitih naučnih i kulturnih oblasti bez obzira na vjerska i politička uvjerenja i riječ je o novinama koje su zadržale princip borbe protiv uskih i zatvorenih vjerskih, nacionalnih i ideoloških okvira.

Posebno bogatstvo Preporoda jeste što predstavlja svojevrsnu enciklopediju tradicije, baštine, kulture i povijesti koja stoljećima egzistira na ovim područjima i gotovo je nemoguće baviti se bilo kakvim istraživanjem islamske misli, ali i višestoljetne tradicije ovog prostora, bez konsultiranja Preporoda kao izvora koji se danas citira u svim važnijim naučnim radovima i publikacijama. Također, Preporod je medij koji nikada nije prekinuo direktnu vezu s narodom čija mišljenja cijeni i artikulira kroz različite novinarske forme.

Danas Preporod uglavnom izlazi na 64 novinske stranice u full-coloru, ima iznimno posjećen web-portal i Facebook stranicu, a do sada je odštampan u milionima primjeraka.

Ovaj značajan jubilej Preporoda će do kraja 2020. godine biti obilježen prigodnim sadržajima, a svečana akademija, tematska izložba i međunarodna konferencija povodom 50. godišnjice bit će organizirane u saradnji sa drugim institucijama Islamske zajednice na način primjeren vanrednim okolnostima s kojima se suočavamo.

Također, za vjerne čitaoce i pretplatnike Preporoda pripremljeni su prigodni pokloni, a svim ljubiteljima lijepog i korisnog štiva biće ponuđena i dva posebna izdanja. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine