digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Krajnje je vrijeme da Brisel pokaže da ne stoji iza projekta “9. januar 1992.”

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Januar 08, 2024 0
Predstavnici udruženja koje okupljaju majke, preživjele žrtve genocida i porodice nestali s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i njegovim saradnicima Predstavnici udruženja koje okupljaju majke, preživjele žrtve genocida i porodice nestali s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i njegovim saradnicima

Ako su svi nosioci zločinačkog projekta započetog ilegalnom uspostavom Republike srpske 9. januara 1992. presuđeni pred Haškim tribunalom, a institucionalno slavljenje ovog dana ostaje nekažnjeno, šta je to ako ne dozvola za finaliziranje ovog projekta od strane ključnih međunarodnih institucija?!

Početak ove godine prolazi u iščekivanju već odavno potrebne reakcije domaćih i međunarodnih institucija na neustavno slavljenje antidržavnog projekta obznanjenog 9. januara 1992. godine ilegalnom uspostavom Republike srpske. Vjeru da je to moguće dale su poruke OHR-a, u kojima se navodilo da 9. januar 2024. neće proći kao proteklih godina. Visoki predstavnik Christian Schmidt je to ponovio u više navrata, pa i nakon što su počele najave obilježavanja 9. januara u svim gradovima bh. entiteta RS te noćnog defilea tim povodom u Banjoj Luci. Upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo shodno Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, potcrtavajući da se to odnosi i na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS.

“Vladavina prava je nezaobilazan preduvjet za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, zajedno s komunikacijom, dijalogom i kompromisom. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obilježavanju Dana RS-a, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima RS-a, a ne ih dalje dijeliti”, izjavioj je visoki predstavnik za medije tim povodom.

Međutim, njegova izjava da bi “organi za provođenje zakona u BiH, Tužilaštvo BiH i policija, trebali da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara”, ponovo su stavili upitnik na obećanje dato nakon neustavnog obilježavanja 9. januara 2023. u Istočnom Sarajevu.

Moguće nesprečavanje i nekažnjavanje obilježavanja ovog neustavnog slavlja izazvalo je ogorčenje preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 90-ih, kao i svih drugih koji su na strani vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Jer nepoštivanje odluka Ustavnog suda neke države može voditi samo u anarhiju i – zna se kuda.

Tražili smo i da se preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici omogući da glasaju na izborima u Srebrenici bez obzira gdje žive i kakav status imaju. To bi bio dio pravde za žrtve, a ne, kako je to danas, da ovom općinom vlast vode oni koji slave genocid, koji slave 9. januar.

Finaliziranje projekta “9. januar”

Predstavnici preživjelih žrtava genocida okupljenih oko Udruženja Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja – Bratunac i Udruženja žrtava i svjedoka genocida sastali su se s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i njegovim saradnicima 20. decembra 2023. tražeći odgovor na pitanje da li će ispuniti obećanje od prošle godine koje se odnosi na obilježavanje 9. januara kao neustavnog dana bh. entiteta RS.

Visoki predstavnik je primio predstavnike udruženja žrtava Muniru Subašić, Kadu Hotić, Šuhru Sinanović, Murata Tahirovića i potpisnicu ovih redaka. Na sastanku su bili i njegovi saradnici iz pravnog i političkog odjeljenja. Sastanak je iskorišten za razgovor o više gorućih pitanja koja tište preživjele žrtve genocida i trajao je više od sat vremena uz dogovor za skori novi sastanak prije 9. januara.

“Svake godine sa strahom iščekujemo 9. januar, pitamo se dokle će trajati ta prijetnja – to prijeteće slavlje na dan kad se krenulo s realizacijom projekta kojim smo ostali bez svog doma, porodice, prijatelja, posla – bez svog života”, kazala je za Preporod predsjednica Udruženja Žene Podrinja, Šuhra Sinanović nakon sastanka s visokim predstavnikom. Izrazila je bojazan da ni domaće ni međunarodne institucije nemaju snage, pa ni dovoljno volje, da prekinu neustavno djelovanje vrha bh. entiteta RS-a. “Hoće li naša unučad dočekati vladavinu prava nakon toliko godina psihičkog iživljavanja nad nama preživjelim žrtvama genocida?”, s rezignacijom se pita Sinanović.

 

Zabranom slavljenja 9. januara kao Dana RS-a pravi se razlika između neustavne devetojanuarske Republike srpske i entiteta BiH Republika srpska. Prva je uspostavljena ilegalno s ciljem razbijanja države Republike Bosne i Hercegovine, a druga Dejtonskim mirovnim sporazumom s ciljem zaustavljanja rata. Ustavni sud BiH se jasno izjasnio i donio odluke o tome. Institucije međunarodne zajednice ga još nisu podržale u sprovedbi ovih odluka. Njihovo dalje gledanje kroz prste slavlju dana dejtonskog bh. entiteta RS na dan kada je uspostavljena ilegalna RS - 9. januar 1992., poziv je, ne samo za crveni alarm, nego i na akciju!

Veličanje genocida i prijetnja miru

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kratko je sažeo zahtjeve koje je delegacija udruženja uputila visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. “Zahtjev udruženja je bio da se zabrani obilježavanje 9. januara, da se visoki predstavnik uključi u aktuelna dešavanja na Sudu BiH – a što se odnosi na šest optuženih za masovnu egzekuciju 800 ljudi, za genocide, a koji su pušteni na slobodu i, što je izuzetno važno, tražili smo da sva lica koja su raseljena za vrijeme agresije na BiH mogu glasati u svojim mjestima boravka koja su imali početkom rata u BiH”.

“Tražili smo i da se preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici omogući da glasaju na izborima u Srebrenici bez obzira gdje žive i kakav status imaju. To bi bio dio pravde za žrtve, a ne, kako je to danas, da ovom općinom vlast vode oni koji slave genocid, koji slave 9. januar“, dodaje Munira Subašić. “Dali smo im priliku da nešto urade. Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati. Visoki predstavnik nam je rekao da će uputiti pisma liderima evropskih institucija, Evropske unije, Evropskog parlamenta, Vijeća Evrope i drugih, vezano za neustavno obilježavanje 9. januara. Očekujemo da će Evropa konačno shvatiti šta znači slavljenje 9. januara – da je to nastavak genocidnog projekta koji ovaj put predvodi rukovodstvo bh. entiteta RS, i da će to konačno zaustaviti i kazniti jer to će pomoći miru i stabilnosti i same Evrope. Nije to samo naš problem, krajnje je vrijeme da reaguju”, istakla je Subašić.

Kada Hotić je napomenula da su “ponovo upozorili da rukovodstvo RS-a obilježavanjem neustavnog 9. januara demonstrira silu”.

“To je prijetnja miru. To je inat. To je i strah za građane ove zemlje koji žele mir. Ako se to pusti, nemamo šta očekivati ni od visokog predstavnika ni od međunarodne zajednice. Ostavili su nas devedesetih goloruke, poslali nam plave kacige da ‘nadgledaju radove’. Nismo mogli pobjeći, nismo se imali čime braniti, nametnuli su nam embargo. Ja danas živim bez svojih najbližih. Evropa to nije spriječila – nije spriječila taj projekat. Ako to danas ne spriječi postavlja se pitanje da li je to i njen projekat – da se uništi gro muslimana u BiH”, potcrtala je Hotić.

Deveti januar – orden Putinu

Treba li podsjećati i da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik prošle godine u povodu obilježavanja tog dana dodijelio “Orden RS-a na ogrlici” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, jer, kako je rekao “zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav RS-a čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma”.

Tada se oglasila ambasada SAD-a navodeći da “odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu, koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu”. Poručili su da je “odluka gospodina Dodika da proslavi 9. januar ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno”.

Do izlaska narednog broja Preporoda znat ćemo kako je prošao 9. januar. Znat ćemo da li je projekat “9. januar 1992.” koji je rezultirao genocidom, zločinima protiv čovječnosti i drugim ratnim zločinima, projekat “samo” presuđenih ratnih zločinaca i onih koji nastavljaju njihov put nekim drugim sredstvima, ili je projekat iza kojeg stoje i institucije međunarodne zajednice ili moćni pojedinci te zajednice. Jer, kako objasniti da su svi projektanti zločinačkog projekta obznanjenog uspostavom ilegalne Republike srpske 9. januara 1992. presuđeni pred Haškim tribunalom, a da slavljenje ovog projekta prolazi nekažnjeno. Nekažnjivost slavljenja 9. januara znači podrška finaliziranju tog zločinačkog projekta uz aminovanje međunarodnih institucija.

A aminovanje znači samo verbalno osuđivanje finaliziranja genocidnog projekta koji su 9. januara 1992. godine ozvaničili tadašni čelnici samoproglašene separatističke Republike srpske: Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik – svi presuđeni ratni zločinci pred Haškim tribunalom za užasne masovne zločine koji su kulminirali genocidom u Srebrenici, a koji su počinjeni pod imenom te tada uspostavljene ilegalne tvorevine RS.

Zabranom slavljenja 9. januara kao Dana RS-a pravi se razlika između neustavne devetojanuarske Republike srpske i entiteta BiH Republika srpska. Prva je uspostavljena ilegalno s ciljem razbijanja države Republike Bosne i Hercegovine, a druga Dejtonskim mirovnim sporazumom s ciljem zaustavljanja rata. Ustavni sud BiH se jasno izjasnio i donio odluke o tome. Institucije međunarodne zajednice ga još nisu podržale u sprovedbi ovih odluka. Njihovo dalje gledanje kroz prste slavlju dana dejtonskog bh. entiteta RS na dan kada je uspostavljena ilegalna RS - 9. januar 1992., poziv je, ne samo za crveni alarm, nego i na akciju!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine