50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Tabute u Srebrenici prekriti državnom zastavom

Autor: redakcija Februar 23, 2015 0

Ove godine navršaa se 20 godina od genocida u Srebrenici kojeg su počinili pripadnici Vojske manjeg entiteta i drugi zločinački odredi koji su provodili etničko čišćenje na području Bosne i Hercegovine.

 

Kako obilježiti 20 godina od genocida u Srebrenici

Sudu u Hagu je upravo pred 20. godišnjicu osudio neke od okrivljenih za zločine u Srebrenici. Nažalost, mnogi su još na slobodi, a brojne ožalošćene porodice koje su preživjele zločine u Srebrenici i drugim gradovima ogorčeni su puštanjem na slobodu zločinaca poput Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, a sada i Vojislava Šešelja. I to pred dvadesetu godišnjicu genocida.

U razgovoru s profesorom na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu mr. Harisom Hojkurićem došli smo do zaključka kako je moguće ove godine na specifičan način skrenuti pažnju domaćoj, ali i svjetskoj javnosti o genocidu u Srebrenici. Ova godina trebala bi u svakoj bh ustanovi biti u znaku genocida u Srebrenici.

Haris Hojkurić

 

“Treba insistirati da se dženaza u Srebrenici izdigne na državnicki nivo. Svaki tabut treba biti prekriven državnom zastavom. Zastava na jarbolu se treba spustiti na pola koplja. Odred Oružanih snaga treba doći i ispaliti pocasni plotun. Vojni orkestar da svira državnu himnu”, smatra Hojkurić.

Također, bilo bi važno da se u Potočarima postave dva stuba: stub časti i stub srama. O dolasku stranaca u Srebrenicu Hojkurić kaže: “Treba napraviti putokaze. Početi od sarajevskog aerodroma s tablom na kojoj ce pisati Srebrenica, mjesto genocida i udaljenost do ovog grada. Table poredati na Baščarsiji, pored Vijećnice, diljem gradova u Bosni i Hercegovini, na auto putu Vc itd.”

Hojkurić je mišljenja da bi se trebale organizirati konferencije i na internacionalnim univerzitetima u BiH, pored redovnih tribina i konferencija u bh obrazovnim ustanovama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine