digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Preživljavanje povratnika u Vlasenici

Autor: E. Subašić Mart 09, 2015 0

Tako je na godišnjicu genocida u Srebrenici, 11. jula 2001. godine, šesnaestogodišnja Meliha Durić ubijena snajperom u vlastitoj kući.

 

Bošnjaci u Vlasenici i nakon agresije na BiH žive kao građani drugog reda. Inače, jedan od najsnažnijih otpora povratku bio je upravo u Vlasenici. Tako je na godišnjicu genocida u Srebrenici, 11. jula 2001. godine, šesnaestogodišnja Meliha Durić ubijena snajperom u vlastitoj kući. Uzmu li se u obzir svi incidenti, koji su se desili u Vlasenici od agresije do danas, može se konstatirati da je ovaj grad bastion srpskog radikalizma i nacionalizma. Trg u Vlasenici nosi ime po Draži Mihailoviću, dok je četnička ikonografija sastavni dio parada i manifestacija koje se obilježavaju u čast četničke povijesti. Srpski Božić, Vaskrs i krsna slava škole su neradni dani. Bajram je radni dan, ali Bošnjaci ne moraju doći na nastavu. 

Povratnici nemaju nikakvih prava

Izjava glavnog imama Nurdin-ef. Grahića da povratnici “nemaju nikakvih prava” možda je sasvim dovoljna za predstavljanje života povratnika u Vlasenici.

“Povratnici nemaju nikakvog podsticaja od Općine. Kada je riječ o liječenju, to su minimalne usluge koje Dom zdravlja pruža povratnicima. S uputnicama se šalju u Zvornik i druga mjesta, ili u privatne poluklinike gdje se moraju izdvajati znatna sredstva za obične preglede i dijagnoze”, kaže imam Grahić, koji je više puta napadnut u Vlasenici kao i Hajrija džamija u kojoj je imam.

Općina je, od završetka agresije na BiH, uplatila Medžlisu samo jedanput obavezni doprinos za religijske zajednice. Nakon poplava i klizišta, kada je džamija u Cerskoj potpuno uništena zajedno s povratničkim kućama, Općina nije dala pomoć, već ju je preusmjerila za susjedne Šekoviće s većinskim srpskim stanovništvom.

Trenutno u Vlasenici je registrirano oko 1600 ličnih karata Bošnjaka. Prije agresije na BiH na području općine bilo je oko 18.000 Bošnjaka, a sada, s općinom Milići, ukupno boravi oko 5.000.

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15.februara 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine