digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prosvjetitelj održao tribinu i u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru

Autor: Damir Babajić April 23, 2015 0

U utorak, 21. aprila 2015. godine u holu Karađoz-begove medrese u Mostaru, održana je tribina pod nazivom „Udruženje Prosvjetitelj – Muallim kao primjer društvenog aktivizma i društvene odgovornosti“. Na tribini su govorili Nermin Mujkanović, generalni koordinator Udruženja, Nerzudin Hajdarević, generalni sekretar udruženja i Damir Babajić, član „Prosvjetitelja“. Do sada „Prosvjetitelj“ je održao tribine u medresama u Tuzli, Cazinu, Visokom, a nijjet je da se održe tribine u svim medresama uključujući medrese u Zagrebu i Novom Pazaru.

Na samom početku prisutne je poselamio odgajatelj u medresi prof. Meadin, koji je bio u ulozi moderatora, te pozvao direktora medrese da se obrati prisutnima. Direktor medrese prof. Aid Tulek je poselamio prisutne goste Prosvjetitelja, te im zaželio dobrodošlicu, i zahvalio se na izdvojenom vremenu kako bi pokazali učenicima ono što ne smiju zaboraviti. On je ukazao na značaj ove tribine, te kako su učenici medrese, koji su ranije imali priliku da se uvjere u rad prosvjetitelja, insistirali da se održi ova tribina. Prisutnima se obratio i ččlan udruženja Prosvjetitelj tima Mostar, mr.sci. Adis Zilić, koji je prisutnima ukazao na značaj udruženja, te ih pozvao da pogledaju kratki film koji će im pokazati aktivnosti udruženja. Potom su profesori i učenici Medrese pogledali dokumentarni film koji govori o nastanku i razvoju Udruženja „Prosvjetitelj“, o prvim danima u Srebrenici, njegovoj misiji i viziji, današnjem radu itd.

Budući da je od samih početaka član „Prosvjetitelja“ Nermin Mujkanović govorio je o svojim prvim danima u Udruženju. Obavio je tek nekoliko treninga, a onda je došao juli 1995. godine kada dolazi do genodica nad Bošnjacima u Srebrenici. Upravo su tad Nerminu ubijena dvojica braće, jedan je imao 14, a drugi 16 godina. Obojica su bili članovi Udruženja „Prosvjetitelj“. Ono što je i tad krasilo i što je vodilja Udruženja jeste požrtvovanost i spremnost na pomaganje. Članovi Udruženja i njegov osnivač Mehdin Jakubović kako sada, tako i tad, u najtežim danima odvajali su od sebe i davali drugima, iako su i sami bili u potrebi.

Nerzudin Hajdarević, doskorašnji predsjednik udruženja a danas generalni sekretar, govorio je o organizaciji udruženja Prosvjetitelj, njegovim sektorima djelovanja, te o uspjehu kojeg su postigli tokom proteklih godina. Nerzudin je ukazao na značaj ovog udruženja, te njegovoj ulozi u povratnička mjesta.

U nadahnutom govoru prisutnima se obratio i Damir Babajić. On je, na samom početku uputio zahvalu Bogu što je na nogama ušao u hol Medrese. Damir je punih pet godina bio prikovan za krevet i invalidska kolica. Upravo su članovi Udruženja „Prosvjetitelj“, pored njegove porodice i prijatelja bili najveća podrška Damiru i njegovoj borci za oporavak. Dao je savjet učenicima da cijene školu u kojoj se nalaze. Damir je još govorio o tome kako on doživljava Udruženje „Prosvjetitelj“ i rad u Udruženju. Na kraju je čestitao medresi, profesorima i učenicima uspjeh u ovoj školskoj godini, te im zaželio uspješnu organizaciju akademije. Na kraju je pozvao sve prisutne da se učenjem fatihe sjete svih članova Prosvjetitelja koji danas nisu među živima.

Prisutni učenici su bili  zadovoljni onim što su vidjeli i čuli. Nakon uspješne tribine Medresa i „Prosvjetitelj“ će, ako Bog da nastaviti svoju saradnju i na drugim poljima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine