digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zapamtimo tv-kuće koje danas ne spominju Srebrenicu

Autor: E. Subašić Juli 11, 2015 0

Danas, u toku dženaze u Potočarima, mnoge tv-kuće prenose direktno program obilježavanja genocida u Srebrenici, ali postoje i one koje su još uvijek žive pod čizmom diktature nacional-šovinizma i političkih elita koje ne priznaju genocid

Na srbijanskim tv-stanicama prikazuju se dječiji i poljoprivredini programi. U programima tv-kućama iz manjeg entiteta poput RTRS-a, koji je nastavk nekadašnje tv-SRNA koja je izvještavala da muslimani sami sebe ubijaju u periodu 1992-1995. godine, ili BN-a, koji se predstavlja kao alternativa režimskim medijima u manjem entitetu, emitiraju se serije. Na PINK televiziji, koja je jedna od najgledanijih u našoj domovini i našim domovina, također se puštaju zabavni programi. Nemojmo zaboraviti da je vlasnik ove kuće javno bojkotirao i napadao film Angeline Jolie koji govori o zločinima nad Bošnjacima. Na BN u Novostima, umjesto spomena žrtava govori se o posjetiocima u Srebrenici koji imaju maskirane uniforme Armije BiH. Na RTRS-u se prikazuje i emisija Na današnji dan, u kojoj se na ovaj 11. juli podsjeća da je rođen prvi srpski kralj, da su Crnogorci potukli Turke, da je umro srpski književnik Meša Selimović koji je pribjegao u Srbiju zbog progona u Bosni. Iako se dogodio genocid na ovaj dan - ni riječi. 

Nažalost, i nakon Srebrenice PINK i slični poput BN-a, DM-a, ordinirat će u mnogim našim kućama. Bez obzira koliko se govori o ljubavi, suživotu ili slobodnom, nezavisnom medijskom misijom naročito na nekim tv-stanicama koje se predstavljaju kao alternativa ili apolitičkim, odsustvo spomena Srebrenice govori da je mnogo toga maska iza koje stoji negiranje genocida, a možda i nešto gore. Naravno, ovdje je suvišno spominjati neke lokalne srpske tv-kuće poput prnjavorskog K3 i sl. i njihov odnos prema Srebrenici.

Ne zaboravimo ponašanje ovih tv-kuća, budimo dostojanstveni!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine