50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Jesmo li zaboravili djecu iz Vrbanjaca?

Autor: E. Subašić Oktobar 01, 2015 0

Još jedna teška školska godina za djecu i roditelje iz Kotor-Varoši

Obustavljeno je jedino redovno primanje većine roditelja - dječiji doplatak, počele su prijetnje kaznama, što je i ostvareno, čak se roditeljima prijetilo i oduzimanjem djece 

 I ovu školsku godinu bošnjačka djeca iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši započet će u edukativnom centru, nekadašnji mekteb kojeg je Islamska zajednica s Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica preuredila u školske prostorije. Nastava se izvodi po nastavnom planu i programu Osnovne škole «1. mart» iz Jelaha u Tešnju. Pored problema nepostojanja nacionalne grupe predmeta, Bošnjaci su prije dvije godine pokrenuli pravnu bitku i zbog diskriminatorskog odnosa nastavnika u Osnovnoj školi «Sveti Sava»u Kotor-Varoši prema njihovoj djeci gdje, naprimjer, nisu mogla i pored odličnog uspjeha biti predsjednici razreda i slično.

 

Oni koji žele pomoći roditeljima mogu kontaktirati

redakciju Preporoda ili direktno Nedžada Smajlovića na broj 065/863-979

 

Politički pritisak

 «Pred početak ove školske godine imali smo dogovor s ministrom za obrazovanje RS-a Maleševićem da se djeca vrate u školu Sveti Sava, uz ispunjenje naših uvjeta. Privremeno nam je bilo prihvatljivo i da se jezik naziva onako kako je to u Ustavu RS-a definisano, odnosno da se zove jezik bošnjačkog naroda uz obećanje da će se to riješiti do kraja školske godine. Nažalost, pred sami početak nastave dogovor je propao. Malešević je, prema našem mišljenju, bio iskren, ali nije mogao izdržati pritiske viših političkih instanci i djeca se nisu vratila u školu», kazao nam je Nijaz Duzan, jedan od roditelja koji je otpočetka uključen u pravnu bitku.

Mekteb u kojem se održava instruktivna nastava

 

Inače, politički pritisak je bio jasan od prvog momenta. Općinski sud u Kotor Varošu je utvrdio da postoji diskriminacija djece u školi i da su ispunjeni svi uslovi za uvođenje nacionalne grupe predmeta i bosanski jezik, ali je tužbu odbacio kao 'neblagovremenu'. Roditelji su se žalili i Okružni sud u Banjoj Luci je uvažio žalbu i presudu poništio. Nakon što je općinski sud u Kotor-Varoši donio ponovo istu presudu, sud u Banjoj Luci je opet uvažio žalbu roditelja i poništio presudu, a naložio je i promjenu sudije. Slučaj je još na sudu i očekuje se nastavak ove pravne trakavice, gdje se svjesno razvlači proces kako bi se roditelji iscrpili i odustali od svojih zahtjeva. Roditelji samostalno finansiraju proces, s tim što ih advokatska kancelarija Lozo iz Travnika i advokat Haris Kaniža zastupaju besplatno.

 «Na početku smo imali 149 djece koja su bojkotovala nastavu u Sveti Sava. Nažalost, na početku prošle školske godine neki roditelji su morali pod pritiskom vratiti svoju djecu u školu Sveti Sava. Nekima su ovisili poslovi o tome. Neki nisu mogli dobiti zdravstvenu zaštitu za djecu, a neki nisu dobivali dvije godine lični doplatak iako imaju dvoje ili troje djece. Stanje je za neke bilo neizdržljivo. Nažalost, uprava škole nije im priznala godinu i djeca koja su se vratila izgubila su jednu godinu školovanja. Ko nije to doživio, ne može opisati. To je bolno i za djecu i za roditelje! Mi smo tražili da se toj djeci, koja su se vratila, prizna školska godina, jer su se vratili na poziv Ministarstva i direktorice škole, ali odgovor Uprave škole je bio: Nismo ih mi tjerali da se vrate», kaže Duzan.

Djeca roditelja, koji su ostali ustrajni u svojoj borbi, pohađala su instruktivnu nastavu u Vrbanjcima kao đaci OŠ „1. mart“ u Jelahu, te su tako nadoknadili izgubljenu školsku godinu.

Do sada se roditeljima prijetilo na razne načine , a nažalost neke od tih prijetnji su i ostvarene, ali to nije, niti će, obeshrabriti roditelje u borbi za prava njihove djece, koja su im zagarantovana Ustavom i zakonom, kao i mnogim konvencijama o pravima djece. Obustavljeno je jedino redovno primanje većine roditelja - dječiji doplatak, počele su prijetnje kaznama, što je i ostvareno; pokrenut je sudski postupak protiv roditelja, medijski napadi na roditelje, natpisi ispred škole, prijetnje gubitkom školske godine, rješenje inspekcije o zabrani instruktivne nastave, čak se roditeljima prijetilo i oduzimanjem djece.

 

 Nastavno osoblje bez plate

Trenutno, pored političkog pritiska i očite diskriminacije roditelji se suočavaju i s finansijskim problemima. Prošlu školsku godinu nastavno i drugo školsko osoblje finansiralo je Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica preko Ministarstva za obrazovanje ZE-DO kantona i osnovne škole «1. mart» iz Jelaha u Tešnju, ali ove godine nastavnici rade svoj posao bez ikakvih primanja. Jedan dio nastavnika je iz Kotor-Varoši, a drugi putuju oko 60 kilometara iz Jelaha.

Nastavnici trenutno dolaze na posao bez ikakvih primanja. O svom trošku i putuju iz Jelaha u Vrbanjce.

«Nastavnici rade u okviru svojih mogućnosti za dobrobit ove djece i tako će ostati. Nijedno dijete nije izrazilo nezadovoljstvo učionicama ili nečim drugim», kaže nastavnica bosanskog jezika Amela Tuzlić.

«Trenutno imamo problem finansiranja nastavnog osoblja. Nastavnici putuju iz Jelaha bez ikakvog dodatka ili primanja. Nadamo se da će ovaj problem uspješno riješiti ministar Edin Ramić od koga smo dobili obećanje» dodaje Duzan, koji ističe da pored ovih problema neki roditelji se suočavaju s finansijskim problemima. Vlasti RS-a izrekle su kaznu za sve roditelje koji su pokrenuli pravnu bitku za jednakopravnost djece. Kazne se kreću od 100 do 250 maraka. Nažalost, niko nije finansijski podržao ove roditelje, iako neki od njih žive u teškim uslovima.

«Pomagali smo se međusobno. Oni koji su imali dali su roditeljima koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Međutim, pored izostanka dohotka za djecu i drugih diskriminatorskih rješenja postoje i drugi troškovi poput kupovine udžbenika», pojašnjava Duzan. Inače, sve administrativne i druge troškove roditelji sami snose i za to nikada nisu tražili novac.

Roditelji ne naziru rješenje situacije, iako se nadaju da će država i međunarodni faktori obratiti pažnju na njih. Dotad, svjesni su da je pred njihovom djecom jedna duga školska godina i jedna teška zima.

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija