digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Oružane snage – primjer uspješnog sistema u BiH

Autor: Hadis Pašalić Decembar 29, 2015 0

Iz stalne rubrike Muftijin stav piše: Hadis ef. Pašalić, vojni muftija

Prvog decembra ove godine Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine nizom vojnih i kulturnih aktivnosti obilježili su ovaj datum i jubilarnu desetu godišnjicu. Svaki jubilej vrijedan je pomena, ali ovaj zasigurno ima posebnu važnost za naše društvo i državu u cjelini. Skretanje pažnje na obilježavanje ovog datuma ima za cilj da još jednom podsjetimo na važnost ovog sistema za našu funkcionalnost i opstojnost.

Formirati Oružane snage BiH od dvije vojske bio je veliki izazov u OS Bosne i Hercegovine prije deset godina. Također, izazov je bio formirati Vojno muftijstvo kao sastavni dio jedinstvene Vjerske sužbe u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, formirati vojne mesdžide i organizirati vjerski život za muslimane u kasarnama koje se nalaze u manjem entitetu. Neko je nekada lijepo kazao da svaki problem koji se pred čovjekom pojavi predstavlja izazov za onog ko traži rješenje.

Bosanci i Hercegovci, a posebno Bošnjaci, koji u svojoj zemlji imaju svoje Oružane snage, koje su poslije agresije na BiH uspješan projekat, trebali bi biti na to ponosni. Potrebno je i važno njegovati emocije prema Oružanim snagama svoje domovine, kod sebe, svoje djece i svih drugih. Međutim, u proteklom periodu, neki mediji, u skladu sa politikama iz određenih centara, nerijetko su sebi davali za pravo da, ionako tek stasale Oružane snage BiH, napadaju i bude averziju prema Oružanim snagama, a samim time i Bošnjaka prema vojsci jedine domovine. A onda, nakon velikog snijega, požara, poplava i klizišta, ionako skromno opremljena struktura Oružanih snaga, svim rapoloživim sredstvima iz dana u dan, iz noći u noć, pružala je podršku narodima BiH, spašavala, hranila, i sve drugo što je bilo potrebno radila.

 Oružane snage BiH štite suverenitet i teritorijalni integritet, političku nezavisnosti i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, vrše odbranu državljana Bosne i Hercegovine u slučaju napada, ali i pružaju potrebnu pomoć i podršku u stanju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća u državi. Oružane snage su položile ispit i odogovorile izazovu koji je bio pred njih postavljen. Zato, Oružane snage se vole. Ono što one predstavljaju svakako razvija optimizam i budi nadu u našem društvu.

Oružane snage BiH su odgovorile izazovu i kroz misiju podrške miru. Pripadnici OS Bosne i Hercegovine pronijeli su svoju zastavu kroz ratom zahvaćena područja i sa najvišim ocjenama odgovorili postavljenim zadacima, te dali podršku u uspostavljanju mira.

Znamo da nekada nije dobro ni hvaliti, jer i to nekome zasmeta, ali treba kazati da imamo uspješan projekat u koji treba ulagati i graditi ga. Vjerska služba u Ministarstvu odbrane i OS Bosne i Hercegovine i Vojno muftijstvo, kao sastavni dio te službe, nastoji biti snažna podrška ovom sistemu.

Ulogu Vojnog muftijstva posmatramo i doživljavamo kroz više dimenzija. Naravno, organizacija vjerskog života za muslimane u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, razvijanje duhovnosti i jačanje psihičkih potencijala kod vojnika, prioritetan je i najvažniji zadatak Vojnog muftijstva. Vojni imami su pozvani u ovu misiju i predstavljaju jedine legitimne autoritete u tumačenju islama u strukturi Oružanih snaga.

U isto vrijeme, Bosna i Hercegovina kao zemlja članica Partnerstva za mir, i buduća članica NATO saveza, pred Vojno muftijstvo svakodnevno postavlja nove izazove na koje treba spremno i kvalitetno odgovoriti. Vojni imami u multinacionalnom društvu u Bosni i Hercegovini i van BiH, gdje izvršavaju svoje zadatke, imaju misiju da pronose islamski srednji put, da svojim ponašanjem pokažu ispravno učenje, a i druge tome da poučavaju. To je i način kako da se razbijaju predrasude o islamu i muslimanima koje su evidentne širom svijeta.

         Prvi šef vojne imamske službe koji se uključio u rad Konferencije šefova vjerskih službi iz više od 50 zemalja, bio je Ismail ef. Smajlović, prvi vojni muftija Bosne i Hercegovine. Sada, pored vojnog muftije Bosne i Hercegovine, uključeni su vojni imami i šefovi imamskih službi iz oružanih snaga Holandije, Engleske, Francuske, Norveške i SAD-a. U narednom periodu možemo očekivati i vojnog imama iz vojske Austrije i Njemačke. Izazov je bio pronijeti bosansku ahmediju, biti prvi musliman na toj Konferenciji i otvoriti put za uključenje drugim vojnim imamima.

         Vojno muftijstvo je najstarija imamska služba u evropskim zemljama. S tim u vezi, odgovornost na nama je bila da to ne ostane jedina referenca. U koordinaciji sa šefom vojne imamske službe Holandije, 2014. god., održana je prva konferencija vojnih imama u Holandiji. Na toj konferenciji prisustvovali su vojni imami iz Holandije, BiH, Francuske, Engleske i Saudijske Arabije. Pravovremeno smo shvatili da trebamo da održimo konferenciju vojnih imama, da se sretnemo i razmijenimo iskustva. Naredna konferencija vojnih imama trebala bi da bude organizirana u Francuskoj, u Parizu, gdje bi nam se trebali pridružiti vojni imami iz drugih država u kojima su u međuvremenu imenovani ili će se to tek desiti.

Vrijeme je za odricanje od nekih starih navika, grđenja i kuđenja mraka. Svako od nas nosi od Boga Uzvišenog određene sposobnosti koje pravom upotrebom mogu zračiti i širiti pravo svjetlo i mogu učiniti život ljepšim i ugodnijim. Kao muslimani znamo da su Poslanik, s.a.v.s., i njegovi drugovi stalno bili u pokretu i akciji, konstantno mijenjajući prilike i stanje nabolje. Njih, a i sve nas, Uzvišeni je pozvao: „Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista, nagradit ćemo ih boljom nagradom nego što su zaslužili.“ (Kur'an)

Danas, na jubilej, ponosni samo što smo dio ovog projekta. Ponosni smo na OS kao i na Vojno muftijstvo kao sastavni dio Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine