digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Poslanik, s.a.v.s., zaslužuje pažnju cijeli život, a ne samo jedan dan

Autor: Sulejman ef. Čeliković Januar 02, 2016 0

Iz dnevnika imama

Bilježio: Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa IZ Kakanj

 

 

  1. 12. 2015. Najava mevludskih sadržaja

Na konferenciji za medije smo obznanili nakanu da mjesec rebiu-l-evel posvetimo našem dragom Poslaniku, s.a.v.s., i osvijetlimo njegov lik pomoću različitih sadržaja, za različite uzraste i iz različitih uglova. Predstavili smo sadržaj bilborda i afiša kojim podsjećamo vjernike na historijski događaj dolaska poslanika Muhammeda, a.s., kao milosti Uzvišenog Gospodara. U ovom projektu učešće su uzeli svi imami, džematski odbori, asocijacija žena, vjeroučitelji, učenici osnovnih i srednjih škola kroz literarne radove, književno veče, programom u Kino sali, takmičenjem iz sire Poslanika, s.a.v.s., potom naša omladina, kao i ugledni alimi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kroz tribine i promocije knjiga. Tu je i tradicionalna izložba knjiga koje govore o poslaniku Muhammedu, a.s. Projekat je vrlo ambiciozan sa preko četrdeset programa i vjerujemo da će animirati preko petnaest hiljada osoba kroz učešće i prisustvo u svim džematima.

 

  1. 12. 2015. Mevludski program u gradskom džematu Kakanj II

Iako je džemat još u formiranju, u njemu se već nekoliko godina odvijaju značajne aktivnosti. U ovom objektu se održavaju tribine za žene, seminari, druženje omladine, a trenutno su ovdje smještene i prostorije Medžlisa Islamske zajednice. Ovaj dio grada je bio bez vjerskog objekta i sa dosta naseljenog stanovništva, pa smo vjerske aktivnost započeli u bivšem vatrogasnom domu kojeg smo otkupili prije tri godine. Prve godine imali smo 27 polaznika, a sada, nakon nekoliko godina, preko 150 polaznika mekteba. Ovaj podatak govori da se u urbanim sredinama prilikom izrade i donošenja urbanističkih planova mora voditi računa i o vjerskim objektima i imati osjećaj za potrebe vjernika.

Prekoputa ovog objekta, prije dvadesatak dana, postavljen je kamen temeljac za novu džamiju, a sada je već donji sprat završen, a u gornjem dijelu su se ugledali zidovi. Nastavi li se ovim tempom, gradnja ove džamije će se mjeriti mjesecima, a ne godinama! Danas nema Ishak-bega Isakovića, Ferhat-bega, Gazi Husrev-bega, ali i danas imamo vakife koji grade, podižu i razvijaju vakufska dobra na našim prostorima za generacije koje dolaze.

 

  1. 12. 2015. Džemat Obre: Počašćeni smo što ga spominjemo i salavate učimo

Promocija knjige Muslimova zbirka hadisa sa komentarom od dr. Šefika ef. Kurdića. Autor prijevoda i komentara ove zbirke govori o njemu kao beskrajnoj milosti svim svjetovima, željno očekivanog, kao što vrela pustinja iščekuje kapi kiše.

I dok ovo slušamo i govorimo, sjetih se Mustafe Pruščaka, koji u djelu „Radost Gazija“, hvaleći velikog vezira Ali-pašu, bosanskog valiju 1736-1740. i 1754-1747. god., čijom je mudrošću, hrabrošću i izvanrednom strategijom očuvana Bosna i islam u njoj, izreče sljedeće stihove:

 

Nisam plemenitog vezira svojim riječima hvalio,

već su moje riječi pohvaljene spomenom ovog velikana.

 

Kako smo tek mi pohvaljeni i počašćeni dok u čast Poslanikovu programe priređujemo i njegovom rođenju se radujemo. Kako su samo naše usne počašćene dok njegovo ime izgovaraju i salavat na njega donose. Kako su naše uši počašćene dok govor o njemu slušaju, a poruke srcu i razumu proslijeđuju. Kako su naše noge počašćene dok nas nose do mjesta gdje se radost Poslaniku iskazuje.

 

  1. 12. 2015. Tribina za žene u džematu Kakanj II

Žene dolaze pojedinačno i u grupama. Poznati prizor, jer se ovdje odvijaju mnoge aktivnosti pod pokroviteljstvom Asocijacije žena Medžlisa IZ Kakanj i koordinatorice za žene Elvedine Plasto. Predavač je mr. Sabrija Mehmedović. Moram priznati da smo ponosni na ono što rade. Ne mogu a da ne spomenem neke od njihovih aktivnosti. Osim učešća u projektu „Salavat tebi, Poslaniče“ sa nekoliko programa za žene, tu su i tematske tribine iz tefsira, fikha, akaida, medicine itd., kursevi arapskog pisma, turskog jezika, održavanje halki Kur‘ana, radionice, mukabele, predavanja, zajednički iftari, mevludski programi, projekat „Dani posvećeni ženi“, manifestacija „Proljeće srca moga“, organizacija takmičenja učačica Kur‘ana, učenje tevhida za šehide, prijem i svečani ručak za majke šehida, rad sa mladima, saradnja s drugim udruženjima, saradnja s medijima, obilježavanje bitnih događaja i datuma iz historije islama. Obilazak džemata na području MIZ Kakanj, konstantna podrška ženama Srebrenice, posjete Potočarima, mevlud, okrugli sto, organizacija odlaska volonterki u Srebrenicu, mevlud u Počitelju, djelovanje hora „Muallime“, očuvanje i oživljavanje običaja i vraćanje u okvire Šerijata itd., predstavlja, također, dio aktivnosti naše ženske Asocijacije.

  1. 12. 2015. Konsultacije oko gradnje mihraba u mektebu na izletištu Ponijeri

Nadomak Kaknja, 19 km udaljeno od gradskog središta, na nadmorskoj visini od 1.200 m, nalazi se prelijepo izletište Ponijeri, koje je i zračna banja, i planinsko izletište, i zimsko odmaralište. Na podrucju Ponijera se nalazi veliki broj vikendica (prema nekim podacima između 500 i 600), ugostiteljski objekati, restorani, moteli i hoteli. U zimskom periodu, posebna atrakcija za mlađu, ali i stariju generaciju su skijaški tereni, sa ski-liftom i ski-stazom u dužini od 1000 m, što ga uvrštava u naše skijaške centre. Imajući u vidu da je Kakanj industrijski grad, a time velika i zagađenost zraka, mnogi se odlučuju da svoje slobodne dane provedu na ovom izletištu. Mnogi savjesni vjernici dovode subotom i nedjeljom svoju djecu u grad na mektebsku nastavu pa se ponovo vraćaju, a neki često nazovu da se opravda njihov izostanak. Iskren da budem, ne znam da li bih ja svoju djecu dovozio i odvozio, ali njima čestitam. Ovo nas je opredijelilo da na ovom prostoru gradimo mekteb i vjernicima i njihovoj djeci pružimo vjerske usluge i ne uskratimo ugođaj i potrebu boravka na ovim prostorima.

  1. 12. 2015. Tribina muftije travničkog dr. Ahmeda ef. Adilovića u džematu Doboj

Veliki broj prisutnih pažljivo sluša iznošenje predivnih primjera o ashabima i njihovoj ljubavi prema Poslaniku. O ashabima koji ulaskom u islam uđoše i sa svojim imetkom i životom, i staviše to na raspolaganje islamu. Muftija Adilović spomenu primjer snage izvinjenja ashaba kroz događaj Ebu Zerra el-Gifarija, koji nesmotreno povrijedi Bilala, a onda mu priđe, položi svoju glavu na zemlju i reče, neću ustati dok svojom nogom ne staneš na moju glavu. Podiže ga Bilal i ko braća se zagrliše i halališe. Ovako je postupio veliki ashab, Ebu Zerr, kojim se ponosimo, i za koga je Poslanik rekao: „Zemlja nije nosila i nebo nije pružalo hlad iskrenijem čovjeku od Ebu Zerra“, a koliko je nama teško da halala zatražimo ili oprostimo.

 

  1. 12. 2015. Na tribini u džematu Pope sa Aljom ef. Cikotićem

U nadahnutom govoru spomenuo je Aljo ef. Cikotić jednu rečenicu koja mi se urezala u sjećanje, a to je hipotetičko pitanje: „Da naš voljeni Poslanik dođe među nas, ko bi ga od nas primio u svoju kuću i šta bi zatekao od onoga što nam je preporučivao.“ Divan upit za razmišljanje. Koliko bi od islamskog života zatekao u njima, postoji li nešto u kući od slika ljudi i životinja zbog kojih meleki ne ulaze, ili nešto što je zabranjeno i čega bi se pred Poslanikom stidjeli? Da li bi bio zadovoljan sa našim izvršavanjem propisa, sa našim govorom i odnosom prema djeci, da li bi ga djeca pozdravila sa „ćao“ ili selamom, koje teme i kakav razgovor imamo sa gostima kojima hranimo dušu svoju i onih koji slušaju? Ima li ogovaranja koje Allah poredi sa jedenjem mesa mrtvog brata svoga?

 

 

  1. 12. 2015. Gradska biblioteka: Imamo vremena da se pripremimo za susret sa Allahom i Njegovim Poslanikom

 

Medžlis IZ Kakanj i Aktiv vjeroučitelja upriličili su književno veče o Poslaniku. Deset učenica iz tri srednje škole: Gimanzija, Mješovita stručna škola i Srednja tehnička škola prezentovale su veliki broj informacija o Poslaniku u vidu referata. Sa projektorom i laptopom na velikom projektnom platnu, na jedan veoma interesantan način, predstavile su slušaocima veliki broj segmenata iz života Božijeg Poslanika. Posebno je bilo lijepo slušati njihov izbor izreka i stavova o Poslaniku kroz izjave poznatih osoba iz ljudske povijesti, kao što su: Gete, Tolstoj, Mahatma Gandi itd.

 

  1. 12. 2015. Tradicionalna mevludska svečanost u džematu Čaršija: Ko se raduje nama i mi se radujemo njemu

Okupljen je veliki broj vjernika. Imami su u ahmedijama. Svečana je atmosfera. Gost predavač je dr. Mustafa Hasani, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Nakon proučenih ajeta iz Kur'ana, zahori se tekbir, a poslije i tri salavata. Cijeli džemat uči. Savjetnik za vjerska pitanja Turske ambasade Hasan Atli uči prvi dio mevluda na turskom jeziku i podsjeća nas na naše starije kolege koji su ovaj početak učili na turskom jeziku, a na pitanje zašto: odgovarali bi zato što nas je Allah, dž.š., preko tog jezika počastio imanom i vjerom islamom. U posljednje vrijeme čujemo ospravanje mevluda - obilježavanje Poslanikovog rođenja. Svi znamo predaju o Ebu Lehebu koju je zabilježio Buhari, Ismaili i Abdurrezak. Kad se rodio poslanik Muhammed, a.s., robinja Suvejba mu je donijela vijest da mu se rodio bratić. Ebu Leheb se obradovao i oslobodio Suvejbu. Nakon smrti, članovi njegove porodice su ga vidjeli u lošem stanju i pitali kako mu je. Nemam mira, osim ponedjeljkom kad mi se kazna ublaži i donese malo vode među prstima. A to je dan kad se obradovao rođenju Poslanika i oslobodio Suvejbu. Ako se njemu olakša kazna, neprijatelju Poslanika, kakva će biti nagrada onih koji na različite načine izražavaju svoju radost zbog njegovog rođenja, a uz to su vjernici.

  1. 12. 2015. Kino sala: Priredba učenika u organizaciji vjeroučitalja

Učenici, roditelji, nastavnici i direktori ispunili su Kino salu u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola izvode program iskazujući počast Muhammedu, a.s. Lijepim ilahijama i kasidama razgaljuju naše duše i pune srce ponosom i dostojanstvom. Ponosno naglašavaju refren kaside:

Svi vjetrovi i oluje neka viju stablo moje

U toj borbi jača korijen vjere što se islam zove.

 

Vraćaju me u Poslanikovo vrijeme u kome najmlađi prigrliše islam i u njemu svoj korijen učvrstiše. H. Alija je imao 10 godina, Zubejr ibni Avvam 15 godina, a kasnije postadoše oslonac i zaštita Poslanika i vjere islama. Esma kćerka Ebu Bekra, krvari pod udarcima Ebu Džehela ali ne izdaje Poslanika.

 

Anterfile:

Kako smo tek mi pohvaljeni i počašćeni dok u čast Poslanikovu programe priređujemo i njegovom rođenju se radujemo. Kako su samo naše usne počašćene dok njegovo ime izgovaraju i salavat na njega donose. Kako su naše uši počašćene dok govor o njemu slušaju, a poruke srcu i razumu proslijeđuju. Kako su naše noge počašćene dok nas nose do mjesta gdje se radost Poslaniku iskazuje.

 

Jpg. Sulejman ef. Čeliković

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine