digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hafiz Karalić: Kur'an je ljubomoran i zahtjeva prvo mjesto u životu svakog hafiza

Autor: E. Subašić Januar 18, 2016 0

Tarik Karalić, rođen 7. februara 1992. godine, sin je Envera i Zilke Karalić. Završio je Prvu gimnaziju u Zenici, a trenutno je apsolvent na Mašinskom fakultetu u Zenici. Hifz je počeo učiti 2011. Godine, a hafiska dova mu je proučena 9. januara ove godine u Zenici

“Hifz sam učio i održavao uporedo studirajući Mašinski fakultet. Kur'an je sve to vrijeme bio snaga koja me gurala naprijed, utjeha u velikim iskušenjima i opomena u velikim radostima. Iako nisam završio formalnu vjersku naobrazbu kroz institucije Islamske zajednice, kao što su medresa i fakultet, imao sam doticaj sa vjerskom literaturom, iščitavao sam djela naših velikih alima iz prošlosti, kao što su Mehmed-ef. Handžić, Husein-ef. Đozo itd., a u novije vrijeme Enesa Karića, Kenana Musića i druge, uporedo studirajući i izučavajući i tehničke nauke. Iščitavanje vjerske literature mi je uveliko olakšalo učenje Kur'ana, poznavanje značenja ajeta koje učim, a u svemu ovome veliki značaj je imao i moj muhaffiz Safet-efendija. Svoje slobodno vrijeme sam rasporedio na vrijeme učenja gradiva s fakulteta, vrijeme obnavljanja naučenog od Kur'ana, a kada bih imao više vremena učio sam intenzivnije i nove stranice Kur'ana. Ako se smijem izraziti ovako: Kur'an je ljubomoran na sve ostalo, on dolazi i zahtjeva prvo mjesto u životu svakog hafiza, tako da bi svaki posao, bio on imamski, ili u mom slučaju u mojoj bližoj budućnosti inženjerski ako Bog da, počinje i završava Kur'anom. Bitno je urezati naviku ponavljanja hifza u određeno doba dana, kako kojem hafizu to odgovara, i potpuno se posvetiti samo njemu, bez dodavanja ikakvog ljudskog govora ili nekog dunjalučkog posla», kazao nam je hafiz Tarik.

Uzor su mi Mladi muslimani

O sebebima učenja hifza Tarik kaže: «Za učenje hifza postojalo je više sebeba. Na moje intelektualno buđenje, koje je dovelo do odluke da krenem na put Kur'ana, najviše su uticali članci našeg alima i šehida rahmetli Mustafe Busuladžića, sakupljeni u opus "Muslimani u Evropi". Mladi muslimani su mi bili moj uzor, a golgote kroz koje su prolazili su mi bili podstrek da izdržim sve na putu Kur'ana. Jedan od uzroka učenja Allahove Objave jeste i to što su sve velike ličnosti islamske prošlosti bili učenjaci kako vjerskih tako i svjetskih znanosti. Mi, današnji muslimani, nažalost ako posjedujemo jednu, obično smo uskraćeni za drugu naobrazbu“.

Na pitanje o metodama Islamske zajednice u približavanju hifza mladima hafiz Tarik je poručio: “Kod nas je, nažalost, i dalje veliki broj hafiza samo onih s medresom ili islamskim fakultetima, ali stvari u tom pogledu se, hvala Allahu, mijenjaju i ide nabolje. Ja sam već osmi hafiz u Medžlisu Zenica, koji nije imao formalnu vjersku naobrazbu. Imami i zaposlenici Islamske zajednice bi trebali prepoznati potencijale u takvim mladićima i djevojkama, te shodno njihovim sklonostima i osobenostima posvetiti posebnu pažnju na njih kao takve u podsticanju na učenje Allahove Knjige. Imami, kao prva linija u tumačenju i prenošenju vjere običnom narodu, moraju podučavati mlade i upoznati ih sa velikanima njihovog naroda, ne bi li tako probudili u njima želju da i ovi slijede njihov uzor. Zahvaljujem svome Gospodaru koji je olakšao Kur'an, zahvaljujem svojim roditeljima koji su me odgojili u najljepšoj vjeri i koji su bili moja najveća podrška. Zahvaljujem i svome muhaffizu na iznimno velikom strpljenju i vremenu izdvojenom i posvećenom njegovom učeniku. Molim Allaha da ovaj moj primjer probudi u drugim mladim ljudima želju da svoje horizonte znanja prošire, pa da preko njih Gospodar uzdigne našu vjeru“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine