digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mešihat IZ u Hrvatskoj obezbijedio 94 stipendije

Autor: Januar 20, 2016 0

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj 2013. g. utemeljio je poseban fond za stipendiranje nadarenih i potrebitih učenika i studenata koji studiraju na raznim učilištima i fakultetima u Hrvatskoj. Tako je u prvoj godini stipendirano 86 studenata i đaka, u drugoj godini 96, a za tekuću godinu ugovore je potpisalo 94 studenta i đaka iz svih gradova Republike Hrvatske koji stječu znanje na raznim učilištima i fakultetima

 

Tim povodom organiziran je zajednički program potpisivanja ugovora u Islamskom centru Zagreb 17. 1. Nakon odlomaka iz Kur’ana koje je proučio hafiz Amar Mujkanović jedan od korisnika ove stipendije prisutnima se obratio Mevludi ef. Arslani u svojstvu predsjednika Odbora za dodjelu stipendija. U svom obraćanju istakao je značaj Fonda, poteškoće s kojima se Fond susreće, pravila kojima se Odbor rukovodio prilikom utvrđivanja visine stipendija i pozvao sve da svojim radom i doprinosom opravdaju ova sredstva koja nisu velika, ali nisu ni zanemariva, jer je za našu zajednicu pola miliona kuna veliki izdatak. Nakon Mevludi ef. Arslanija studentima se obratio mr. sc. Mirza ef. Mešić koji je voditelj Ureda za da’vu i mladež te iznio očekivanja i angažman svih korisnika stipendije u narednom razdoblju kroz njegov ured i kroz stavljanje na raspolaganje svojim imamima na terenu.

Prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović. U svom kratkom obraćanju iznio je značaj znanja u islamu, truda na postizanju znanja te pozvao sve da ustrajavaju na putu stjecanja znanja. Čestitao je svim dobitnicima stipendija i izrazio zadovoljstvo da se i ove godine uspjelo osigurati sredstva za tu namjenu. Zahvalio se veleposlanstvu Turske, Vijeću Bošnjačke nacinalne manjine grada Zagreba, svim medžlisima u Republici Hrvatskoj kao i našim sponzorima koji ulažu u ovaj fond, svjesni da je svijetla budućnost muslimana u Hrvatskoj upravo u znanju, odgoju i obrazovanju. “Širite ideju dobra i pozivajte ljude na dobro jer dobro se dobrim vraća. “Tako i vi sutra kada počnete raditi, imajte na umu ovaj Fond i podupirite ga svojim prilozima” – istakao je muftija.

Uslijedila je dova koju je proučio Mevludi ef. Arslani te zajednička fotografija za uspomenu na ovaj dan.

(www.islamska-zajednica.hr)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine