digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Haški tribunal: Karadžiću 40 godina za genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva i otmicu pripadnika UN

Autor: Ajša H.H. Mart 24, 2016 0

Presuda za zločin protiv čovječnosti u sedam općina Istočne Bosne i Krajine

 

Haški tribunal izrekao je jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina Radovanu Karadžiću. Proglašen je odgovornim za genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva i otmicu pripadnika snaga UN. Presudu je izereklo Sudsko vijeće kojem predsjedava Ogon Kwon iz Južne Koreje. Druga dvojica sudija su djelimično izdvojili svoje mišljenje.

 

Udruženi zločinački poduhvat

Radovan Karadžić, Nikola Koljević, Biljana Plavšić, Ratko Mladić, Željko Ražnatović Arkan, Momčilo Mandić i Vojislav Šešelj bili su među onim osobama koje su djelovale u okviru tog plana i dijelile namjeru za zločine koji su počinjeni.

 

Kako je Vijeće navelo prvi predsjednik RS snosi individualnu odgovornost za zločine protiv čovečnosti, ubistva i kršenje zakona i običaja ratovanja u sedam opština, ali ne i za genocid

Također, Vijeće konstatuje da je Karadžić odgovoran za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva, za udruženi zločinački poduhvat otmice pripadnika snaga UN, kao i za genocid u Srebrenici. 

Karadžić, koji je bio i lider Srpske demokratske stranke, optužen je u dvije tačke za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, tokom rata u BiH 1992.-95.  U preostalih devet tačaka, optužnica ga tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje za taoce pripadnika snaga UN. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine