digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježavanje godišnjice u Ahmićima: Da se ne zaboravi i ne ponovi

Autor: Omer-ef. Sikira April 20, 2016 0

I ovog proljeća Bošnjaci Ahmića i općine Vitez su iznova probudili sjećanje svih nas na nevino ubijene i stradale žrtve napada pripadnika HVO-a na goloruke žene, djecu i starce koji se desio u rano jutro 16. aprila 1993. godine u džematu Ahmići. U napadu HVO-a pod kodnim nazivom „48 sati pepela i krvi" ubijeno je 116 civila. Najmlađa žrtva bila je beba stara svega tri mjeseca, a najstarija Aziz Pezer koji je imao 82 godine. Za posmrtnim ostacima 30 mještana džemata Ahmići nestalih tog krvavog jutra još uvijek se traga.

 

 

Organizacioni odbor obilježavanja stradanja bošnjaka Ahmića i općine Vitez je ove godine upriličio prigodan kulturno-vjerski program povodom 23 godine od ovog krvavog zločina sa elementima genocida počinjenog nad Bošnjacima.  Program prisjećanja i obilježavanja 23. godišnjice od masakra nad Bošnjacima civilima počeo je 10. aprila memorijalnom fudbalskom utakmicom na platou ispred OŠ „Dubravica" u Ahmićima. Zatim, 13. aprila, u gornjoj džamiji u Ahmićima, prvi put je upriličeno okupljanje samo za žene u organizaciji Aktiva žena MIZ Vitez. Tom prilikom, prisutne gošće i predstavnice vjerskog i političkog života općine i kantona, su pogledale dokumentarni film o zločinu u Ahmićima, a predavanje je održala prof. Lejla Bešo.

U četvrtak, 14. aprila, u sali Vatrogasnog doma u Starom Vitezu održana je tribina o stradanju Bošnjaka Ahmića i općine Vitez, a gost predavač je bio Harun-ef. Hodžić. Džumu namaz i hutbu u Ahmićima u petak 15. aprila predvodio je glavni imam MIZ Vitez, Omer-ef. Sikira, a poslije džuma-namaza, održan je čas historije ispred šehidskog spomenika. Kratki čas historije održao je Bahtija Ahmić a nakon toga, 116 djece iz osnovnih škola Vitez i Preočica su pustili u zrak 116 bijelih balona.
Istog dana, poslije akšam-namaza, u donjoj džamiji u Ahmićima proučen je tradicionalni šehidski mevlud koji su izveli članovi hora MIZ Sarajevo a predavanje je održao glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid-ef. Dautović.

 

U subotu, 16. aprila, centralni program obilježavanja masakra nad Bošnjacima Ahmića i općine Vitez počeo je učenjem Jasina i dove na šehidskom mezarju u Starom Vitezu i okupljanjem gostiju i zvanica nakon podne-namaza u gornjoj džamiji u Ahmićima. Brojnim prisutnim obratio se imam džemata Ahmići Mahir-ef. Husić, glavni imam MIZ Vitez Omer-ef. Sikira, predsjednik udruženja „16. April" Elvedin Kermo, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović i izaslanik Reisu-l-uleme mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

 

Prisutne su bile i brojne delegacije iz društvenog i političkog života općina i kantona, te potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, izaslanik Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gosp. Bakira Izetbegovića, gosp. Amel Suljović i izaslanik atašea za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske, gosp. Hasana Atli.
Imam džemata u Ahmićima Mahir-ef. Husić u svom obraćanju je kazao da se danas prisjećaju 116 nevino ubijenih u Ahmićima. "Mi danas šaljemo poruku da nismo i nikad nećemo zaboraviti naše šehide, ni šehide BiH. Sjećanje na njihovu žrtvu ćemo prenositi našim budućim generacijama", poručio je Husić.

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vitez Omer-ef. Sikira obratio se prisutnima kazavši da prisustvo velikog broja građana šalje poruku mještanima Ahmića i Viteza da su uz njih i sa njima dijele njihovu bol i sjećanja. "Možda mi koji ovdje živimo i najbliži smo Ahmićima najviše osjećamo bol i stradanje onih kojima su ubijeni najmiliji ali podrška svih vas koji ste danas ovdje govori nam da nismo prepušteni sami sebi i ostavljeni", poručio je Sikira.

 

Predstavnik Udruženja građana "16. april" Ahmići Elvedin Kermo poručio je "da smo se danas okupili na mjestu natopljenom bošnjačkom krvlju kako bi na dostojanstven način odali počast šehidima koji su ubijeni rukom zločinaca". "Danas se podsjećamo na zločin genocida na 16. april 1993. Tog kobnog petka džemat Ahmići sa okolinom je doživio nezapamćen zločin", istakao je Kermo. Tada je, naglasio je, ubijeno 116 nevinih civila. Ubijeni su jer su, između ostalog, vjerovali svojim komšijama. Kermo je podsjetio da je tog 16. aprila uništeno kompletno selo, spaljeno 180 kuća, minirane obje džamije, zatim zapaljena i srušena osnovna škola u Ahmićima... "Uništena je kompletna infrastruktura u Ahmićima, a preživjeli mještani su protjerani spašavajući svoje gole živote. Već 23 godinu nastojimo da govorimo o onome što se desilo u Ahmićima kako se ne bi zaboravilo i ne daj Bože ponovilo". "Dokle ćemo čekati ovozemaljsku pravdu. Istina je neizbježna. Normalan život je moguć samo onda kada žrtva bude imala poštovanje, a zločinac osudu", istakao je Kermo govoreći o nezadovoljstvu procesuiranja odgovornih za zločin u Ahmićima.

 

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović je poručio da je današnje obilježavanje povod da se prisjeti na velike žrtve ovoga mjesta, ali i zločince. Sudbina Ahmića bila je namijenjena svim selima do Zenice. Nema oprosta dok se ne nađu i kazne krivci. Citirao je kur'anski ajet: "Ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio sve ljude, a ko spasi jednog čovjeka kao da je spasio sve ljude." Istakao je da riječi "spasiti nečiji život" osim u osnovnom značenju možemo shvatiti kao i ukazivanje na pravi put, istinu. I to je spašavanje života.

 

Izaslanik Reisu-l-uleme, mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja između ostalog je rekao: "Svako ubistvo ima svjedoka i ne može se sakriti. Zato pozivamo svjedoke da pomognu u otkrivanju preostalih 30 nestalih. Bošnjaci neka budu ti koji će učiniti prvi korak ka suživotu, pružiti ruku pomirenja, ostvariti kontakt s ciljem da se pronađe i preostalih 30 žrtava iz Ahmića". Govoreći o akciji koja se zvala "48 sati pepela i krvi" tokom koje je počinjen stravičan zločin, mr. Nusret-ef. rekao je da su se Ahmići kao i cijela Bosna pout feniksa ponovo podigli iz tog pepela. „U Ahmiće svake godine dolazimo da zagrabimo čašu života", rekao je mr. Nusret ef.

 

Također, proučen je i šehidski tevhid i dova šehidima Ahmića i općine Vitez. Nakon toga, gosti i delegacije su se uputile ka šehidskom obilježju gdje je proučena Fatiha šehidima, položeno cvijeće i izvedena kompozicija „Suza za Ahmiće" u izvedbi Hora Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik i Vokalne grupe Gimnazija Visoko.

 

Program obilježavanja masakra nad mještanima džemata Ahmići i općine Vitez nastavljen je u nedjelju 17. aprila učenjem šehidskog mevluda u Donjoj Večeriskoj koji su izveli članovi Hora Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik a prigodno predavanje je održao mr. Asim-ef. Hodžić.

 

U ponedjeljak, učenjem Jasina i okupljanjem ispred šehidskog obilježja „Cisterna" u Starom Vitezu, završen je ovogodišnji program sjećanja na stradale Bošnjake općine Vitez. Spomen obilježje „Cisterna" u Starom Vitezu se nalazi na mjestu na kojem je eksplodirao kamion-cisterna napunjen sa 3.5 tona eksploziva koji su poslali ekstremisti HVO-a sa ciljem uništenja i progona bošnjačkog naroda Starog Viteza. Hvala Allahu, to im nije pošlo za rukom, ali u ovom brutalnom napadu život je izgubilo šest nedužnih osoba među kojima i vozač koji je bio lisicama vezan za volan kamiona.

 

Omer-ef. Sikira, glavni imam MIZ Vitez

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine