digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fatima Dedić najistaknutiji vakif za 2015. godinu

Autor: S. Selhanović Maj 04, 2016 0

„Bosna i Hercegovina je kao platno na kojem svi mogu dodavati nešto dobro“, istakao je reisu-l-ulema Husein Kavazović otvarajući 6.  po redu manifestaciju koju organizira Vakufska direkcija IZ BiH

 

Svečanost je uveličana dodjeljivanjem poklon plakete i  zvekira- simboličnog poklona koje  je reisu-l-ulema Kavazović  uručio uvaženim gostima iz Kuvajta i Turske, da bi  potom dodijelio plaketu  najistaknutijem vakifu za 2015. godinu koja se već tri godine  dodjeljuje, a na osnovu Pravilnika o  dodjeli plaketa Vakufske direkcije.

Na osnovu pristiglih prijava od muftijstava ove godine najistaknutiji vakif, odnosno vakifa je Fatima hanuma Dedić iz Bihaća. Ona je dobila Plaketu na kojoj je naveden Hadis Muhammeda a.s. koji kaže: "Poslije smrti čovjekove njegovi tragovi na Ovom svijetu nestaju osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro - vakuf, znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će za njega dovu činiti“. Inače, vakifa Fatima Dedić, rođena Prošić sa svojim suprugom Đulagom i dva sina koji su vlasnici firme Ilma svojim sredstvima uvakufili su i izgradili više od 20 minareta na području manjeg entiteta od kojih je jedna, ona u Buhaću, koštala oko 40.000KM, kao i još 8 minareta na području Fedracije BiH.

Ispred porodice Edin Dedić se zahvalio, te posebno ukazao na ulogu Edhema ef. Čamdžića, prijašnjeg muftije banjolučkog, koji je umjesto da mu kupe auto predložio da izgrade munare u jednom džematu, što se poslije i nastavilo.

Otvarajući manifestaciju „Dani vakufa“ reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je, čestitajući  organizatoru- direktoru Zajimoviću i maloj grupi ljudi koja radi obiman posao, podsjetio  da su vakufi trajno dobro koje Vakufska direkcija nastoji sačuvati, te unaprijediti uz pomoć naših prijatelja iz BiH, Turske, Kuvajta, Katara. „Bosna i Hercegovina je kao platno na kojem svi mogu dodavati nešto dobro, te stotine dobrotvora čine hajir svim muslimanima svijeta, i ne samo muslimanima nego svima kojima je pomoć potrebna“, rekao je reis Kavazović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine