digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

CNS podijelio školama knjigu o zločinima u Podrinju

Autor: M. Duranović Maj 21, 2016 0

Centar za napredne studije (CNS) je objavio drugo izdanje knjigu Zbijeg: put u Srebrenicu, autora Hasana Nuhanovića. Tim povodom je u petak, 20. maja 2016. u prostorijama Centra za napredne studije održana press-konferencija za medije. Medijima su se obratili Hasan Nuhanović, autor i Munir Mujić, urednik publikacija Centra.

 

Ovom prilikom predstavljeno je izdanje i projekat podjele ovoga naslova bibliotekama svih bosanskohercegovačkih srednjih škola.

Hasan Nuhanović se zahvalio izdavaču i realizatoru projekta koji će knjigu učiniti dostupnom bibliotekama srednjih škola.

„Na ovaj način će srednjoškolci moći da, kroz literaturu, saznaju o događajima u Podrinju, Srebrenici, Žepi, Vlasenici i uopšte o tom periodu ratnih dešavanja. Isto tako, pruža im se informacija koja nije dovoljno, ili nije uopšte, obrađena kroz redovnu školsku nastavu.“-istakao je autor.

„Na isti način ova knjiga može biti dostupna i osnovnim školama, možda kroz neki sličan projekat, jer smatram da sam knjigu napisao na način da bude razumljiva i ovom uzrastu učenika, te da eventualno uđe i u listu naslova iz lektire. Također, knjiga bi mogla da bude interesantna i studentima, kao i širem čitateljstvu.

Knjigu bih svrstao u žanr kreativne dokumentaristike. U knjizi koristim literarni izraz preko kojeg iznosim činjenice o stradanju Bošnjaka Podrinja 1992-1993. godine.“

Munir Mujić potcrtao je kako je važno da knjige poput ove nađu mjesto na policama školskih biblioteka. Značaj prezentiranja historijskih događanja u formi svjedočenja i memoarskih zapisa počesto se potcjenjuje. Zvanična historija, udovoljavajući vlastitome cilju, a koji se ogleda u bilježenju datuma, brojeva i sl. ostavlja uglavnom nezabilježenim ljudska stradanja, nade, patnje, snove, strahove, opise gladovanja... Knjige poput ove Nuhanovićeve „popunjavaju praznine“ u historiji, slikaju strahote rata, ali istovremeno prizivaju i bude svijest o ljepoti mira. Prisustvo ove knjige u školskim bibliotekama korak je ka tome važnom cilju.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine