digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Podsjetnik Bošnjacima (II): Ko su ljudi kojima je NSRS uručila zahvalnice

Autor: Ajša H.H. Decembar 02, 2016 0

Momčilo Krajišnik je presuđen kao predsjednik Skupštine RS

Bivšeg predsjednika Skupštine RS Momčila Krajišnika uhapsio je SFOR 3. aprila 2000. godine, a četiri dana kasnije u prvom pojavljivanju pred Tribunalom izjasnio se da nije kriv. Suđenje je počelo 3. februara 2004., a prvostepena presuda mu je izrečena 27. septembra 2006. godine kada je osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, ubistva, istrebljenje, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, za deportacije i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata.

Žalbeno vijeće Tribunala 2009. je smanjilo ovu kaznu na 20 godina zatvora. Vijeće je zaključilo da je Krajišnik bio dio udruženog zločinačkog poduhvata i osudilo ga za deportacije, prisilno premještanje i djelimični progon nesrba u BiH tokom 1992. , dakle samo za vrijeme dok je on bio predsjednik Skupštine Republike Srpske.

Povezan tekst

 

Krajišnik je u zatvoru Usk u Velikoj Britaniji proveo 13 i po godina. Britanske zatvorske vlasti su tada izvijestile Tribunal da se Krajišnik „primjerno ponašao“, ali da je teško procjeniti da li će Krajišnik predstavljati rizik za društvo kada bude oslobođen zbog njegovog trajnog negiranja krivičnih djela za koja je osuđen, ali da je taj rizik smanjivala dužina vremena koje je proveo u zatvoru i manjak kontakta sa političkom arenom, te su zaključili da je došlo vrijeme da se testira zato što je „pokazao da umije da poštuje pravila i režime“.

Težina zločina za koje je osuđen, po procjeni predsjednika Tribunala Theodoru Merona, bila je faktor protiv Kraišnikovog prijevremenog oslobađanja. Krajišnik je zbog toga u pismu upućenom Meronu tada naglasio da priznaje presudu Tribunala da je kriv za prisilno premještanje nesrpskog stanovništva, iako je podvukao da se aktivno priprema da zatraži njenu reviziju. U istom pismu je izrazio spremnost da radi u korist pomirenja tri naroda u BiH, što je navedeno u odluci o oslobađanju. Na slobodi je od 1. septembra 2013. Po dolasku na Pale gdje mu je priređen doček je izjavio: „Ja ne znam zašto je doček organizovan, jer ja sam ipak ratni zločinac i na kraju krajeva tek treba u revizionom postupku dokazati istinu. A sad, kakva je situacija, moram se jednostavno s tim pomiriti.”

Na promociji svoje knjige Kako se rađala Republika Srpska - zapisi iz haškog zatvora nakon izlaska iz zatvora Krajišnik je svoj boravak u zatvoru okvalificirao kao „dugi službeni put“. Presudu Radovanu Karadžiću je komentirao kao nepravednu i čudnu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine