digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Akcija Bošnjaka Danske i Amerike za demobilisanog borca

Autor: F. Sinanović Januar 03, 2017 0

Uspješno završena akcija bosanske dijaspore iz Danske i Amerike za demobilisanog borca Edina Delića

Zajedničkom akcijom Bošnjaci iz Danske, okupljeni oko Humanitarne organizacije „Most-Bro“, koja djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u ovoj skandinavskoj zemlji, i Bošnjaci iz Amerike, okupljeni oko Fonda Atlanta Humanitarni (HFA), koji djeluje pri Zajednici Bošnjaka Džordžije, uspješno su okončali akciju izgradnje kuće za demobilisanoga borca ARBiH Edina Delića iz Brčkog. Edin živi sa suprugom i četvero djece u kući koja nije njihova i iz koje trebaju uskoro da izađu. Četvrto dijete Delići su dobili krajem novembra ove godine.

Prije par godina Edin Delić je uspio uraditi "mrtvu ploču" za svoju malu kuću površine 8x7 metara, ali dalje nije mogao da izgrađuje. Nije imao novaca. Humanitarnoj organizaciji „Most-Bro“ javio se Edinov komšija Rašid i tražio pomoć da se ozida bar prizemlje.

- Mi smo u akciji "Obezbijedimo im krov nad glavom" , koju već godinama realiziramo, izdvojili 12.000 danskih kruna za materijal i uspjelo se ozidati to prizemlje. Edin i porodica bili su presretni. Njihov komšija Rašid nas je jedne prilike pitao, kome u dijaspori još da se obrati da se pomogne da Edinu pokrijemo kuću i uradimo bar jednu sobu. Dali smo mu adrese i kontakate humanitarnih organizacija u dijaspori. Odazvao se Fadil Cvrk i ljudi iz „HF Atlanta“. Zajedničkim snagama uspjeli smo da pokrijemo Edinovu kuću, priča nam Faruk Jakić, predsjednik „Most – Bro“ iz Danske.

Cijeli tekst u Preporodu od 15. januara 2017.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine