digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Narodna kuhinja čiji je suosnivač medžlis

Autor: E.S. Oktobar 31, 2017 0

Poseban kredibilitet kod građana Doboja, bez obzira na nacionalnost, Medžlis je dobio nakon majskih poplava 2013, kada je koordinirao svu pomoć ugroženom stanovnoištvu

Vastitim vozilima Medžlis je dijelio pomoć svim građanima. Bio je jedina organizirana institucija nakon poplava koja je opremila druge institucije u gradu, što svjedoče plakete i zahvalnice u zgradi Medžlisa. Operativni štab Medžlisa za pomoć nakon poplava bio je svakodnevno na raspolaganju svima kojima je bila potrebna pomoć. Štaviše, bio je u akcijama pomoći stanovništvu Šerića i drugih mjesta. U akciji pomoći najaktivniji bili su mladi.

Iako je mali broj Bošnjaka korisnika kuhinje, to ne znači da nije teška socijalna i ekonomska situacija Bošnjaka u Doboju.

Shodno aktivnostima na terenu, Merhamet, kojeg Medžlis redovno podržava, s volonterima je nakon poplava dobio plaketu kao najaktivnije udruženje s najboljim volonterima u manjem entitetu. Merhamet je cijelu nagradu podijelio volonterima. Džafić predlaže izgradnju partnerskog odnosa između nevladinog sektora i Islamske zajednice, te je u tom smjeru Medžlis s Općinom i udruženjem EMMAUS otvorio narodnu kuhinju u Doboju. Ovo je prva narodna kuhinja u Bosni i Hercegovini čiji je suosnivač Islamska zajednica.  U razgovoru s korisnicima kuhinje zbog ovog projekta svi građani odaju priznanje Medžlisu. “Ovo je ogromna pomoć. Većina nas je bez posla. Pogotovo nakon poplava kada su mnogi ugroženi”, kazala nam je jedna korisnica usluga Narodne kuhinje. Sami smo se uvjerili u kvalitet usluge, dok nam je jedna od kuharica, Inesa Hodžić, o svakodnevnom protoku ljudi kazala: “Oko hiljadu i tristo obroka svaki dan podijelimo korisnicima.

“Mi smo ponosni kada je Islamska zajednica suosnivač ovako vrijednog projekta i kada na karticama Narodne kuhinje stoji naziv Medžlisa”, kazao je Džafić. Iako je mali broj Bošnjaka korisnika kuhinje, to ne znači da nije teška socijalna i ekonomska situacija Bošnjaka u Doboju. Mnogi putuju i rade u drugim općinama, dok je jedan broj i u dijaspori. “U mom džematu je većina u dijaspori, ali, naravno, učestvuju u vjerskom životu džemata”, kaže Haris Bečić iz naselja Grapska. Nakon naše posjete Medžlisu IZ Doboj, koji prema svemu viđenom ide u korak s vremenom ili čak korak dalje, stekli smo dojam da uspjeh jednog medžlisa ili džemata ovisi najvećim dijelom o njegovom odnosu prema samome sebi, prema narodu koji plaća članarinu i želji za napretkom uz nove ideje i projekte.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine