digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Imam Antepli: Ogorčenje i osjećaj otuđenosti zbog ubistva troje studenata

Autor: MSNBC Februar 14, 2015 0

Chapel Hill- Vijeće za američko-islamske odnose CAIR pozvalo je vlasti da obrate posebnu pažnju na antimuslimanske motiva u stravičnom ubistvu troje studenata muslimana na North Carolina State University. Nihad Awad, izvršni direktor organizacije, pozvao je državne i savezne vlasti na „brzo rješavanje spekulacija o mogućem motivu pristranosti u ovom predmetu“, zbog ciljanog izbjegavanja nazivanja ovog zločina kao zločina iz mržnje, izvjestava msnbc.

 

Više od hiljadu studenata North Carolina State University, kao i njegovih uposlenika i članova zajednice okupili su se u kampusu navečer kako bi iskazali svoju žalost zbog ubistva troje studenata, 23- godišnjeg Deah Shaddy Barakata, njegove 21-godišnje supruge Yusor Mohammad i njene 19-godišnje sestre Razan Mohammad Abu-Salha, koje je Craiga Stephena Hicka (46) ubio iz vatrenog oružja hicima u glavu dan prije u apartmanskom naselju u blizini kampusa. Deah Barakat je bio na drugoj godini studija stomatologije i ove godine se prijavio da ljetni raspust provede kao voloner zdravstvene službe u izbjegličkom kampu u Turskoj za izbjeglice iz Sirije. Redovno je pisao na Twitteru. U januaru je objavio: „Toliko je užasno i tužno čuti ljude kako govore treba ubiti Jevreje ili treba ubiti Palestince, kao da će to nešto riješiti“. Oženio se u decembru protekle godine sa Yusor Abu-Salha. Njena sestra Razan je bila na prvoj godini arhitekture. Policija je uhapsila Craiga Stephena Hicka (46) zbog sumnje da je počinio trostruko ubistvo prvog stepena u naselju gdje obično stanuju univerzitetski profesori i studenti.

Studenti North Carolina State University paljenjem svijeća odaju počast ubijenim kolegama


Carol L. Folt, rektorica North Carolina State University (UNC) izjavila je da „ovakav čin nasilja stvara osjećaj ranjivosti za sve nas, a posebno članove muslimanske zajednice“, kao i da predstavlja „čin protiv samog tkiva naše zajednice i društva“.
Imam Abdullah Antepli, zastupnik za muslimanske poslova u ovoj oblasti i gostujući profesor na Fakultetu islamskih znanosti na Univerzitetu Duke, upozorio je da su tenzije drugih prema muslimanima Amerikancima u porastu i zbog retorike vezane za borbu s terorističkom organizacijom ISIL te istakao da nekoliko stotina muslimanskih porodica sa područja Chapel Hillu nisu poslali svoju djecu u školu nakon ovog užasnog ubistva članova njihove zajednice. „Javlja se osjećaj otuđenja i osjećaj ranjivosti“, upozorio je Antepli. “Istražujemo potencijalni motiv ovako besmislenog i tragičnog čina, i svakako razumijemo zabrinutost javnosti koja vjeruje da se radi o zločinu iz mržnje. Radićemo na slučaju sve dok ga u potpunosti ne rasvijetlimo , kazao je šef policije u Chapel Hillu Chris Blue , izražavajući sućut obiteljima ubijenih, i veliku žalost za takvim gubitkom tri mlada života.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine