digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Austrijski parlament usvojio Zakon o islamu

Autor: Radiosarajevo.ba Februar 26, 2015 0

Austrijski parlament je, nakon duge rasprave, odlukom većine usvojio Zakon o islamu. Novi zakon pravno je regulisao neka prava koja oni već koriste, ali s druge strane je doveo u pitanje jednakost, vjersku slobodu i pravo muslimana na udruživanje. Protiv usvajanja zakona bili su Stranska zelenih, NEOS i Stranka slobode Austrije, dok su za usvajanje glasali predstavnici Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP), javlja Anadolu Agency. 

Rasprava u Parlamentu Austrije vodila se oko 3,5 sata. Prije usvajanja usvojena su dva prijedloga o izmjeni nacrta zakona. Te izmjene se odnose na promjenu statusa džamija. Naime, rok predviđen za promjenu statusa, prema novom zakonu, produžit će se do marta 2016. godine. Druga izmjena se odnosi na plaće imama. Zakon predviđa da će imami plaće primati iz islamske zajednice. 

Predsjednik desničarske Stranke slobode Austrije (FPO) Heinz-Christian Strache kazao je da ovaj zakon nije protiv "radikalnih islamista" te da je potrebno usvojiti nekakav strožiji zakon. On je također rekao da imami ne bi trebali držati propovijedi na svojim jezicima, nego na njemačkome. 

"Islam nije dio Austrije. Treba da postoji i zakon o munari, kao i zakon o burki, jer su to politički simboli. Ovaj zakon je daleko od cilja", kazao je Strache.

Alev Korun, ispred Stranke zelenih, rekao je kako njegova stranka nije zadovoljna s ovim zakonom, jer ima više negativnih nego pozitivnih strana. On je naglasio da su muslimani dio Austrije, kao i pripadnici drugih vjerskih skupina.

Josef Ostermayer iz Socijaldemokratske partije je rekao kako ovaj zakon nije zakon protiv terorizma, već da je to samo proširen i modernizovan zakon koji je usvoje još 1912. godine. On je istakao da će ovaj zakon muslimanima garantovati slobode. 

Ministar vanjskih poslova i integracija Sebastian Kurtz je istakao kako "nije u redu da vlade drugih zemalja postavljaju imame u Austriji". Kazao je također da je islam dio Austrije i da ga je ta zemlja priznala još 1912. godine. 

"Ne možemo ignorisati muslimane. Mi smo zemlja koja je primila migrante i u Austriji trenutno živi više od 500 hiljada muslimana", kazao je Kurtz. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine