digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Shafi: Na 800. godišnjicu Velike povelje slobode ograničavanje teško stečenih sloboda

Autor: redakcija Mart 04, 2015 0

U znak protesta zbog Prijedloga zakona o borbi protiv terorizma i sigurnosti, koji britanski parlament trenutno analizira muslimanske organizacije za zaštitu ljudskih prava su predale svoj protest Islamskoj komisiji za ljudska prava (IHRC), koja je najavila da više neće učestvovati u konsultacijama sa Vladom.

 

Zajednički parlamentarni odbor za ljudska prava rekao je da postoji rizik kršenja ljudskih prava u vezi sa predloženim mjerama  kojima bi se privremeno spriječio povratak u zemlju britanskim građanima koji se nalaze izvan zemlje dvije godine, kako bi se ublažile potencijalne prijetnje koje nameću povratnici iz Sirije, izvijestila je Al-Jezeera. Ostale mjere u Prijedlogu zakona, koji je Vlada obećala usvojiti prije predstojećih izbora, uključivat će nadzor i izvještavanje o ekstremizmu u javnim institucijama, uključujući škole, univerzitete, pa čak i obdaništa u sklopu Vladinog programa nazvanog Sprečavanje ekstremizma, za koji kritičari kažu da nejednako tretira muslimanske zajednice. „Stav je IHRC-a da su ovi prijedlozi, do sada, najviše orvelijanski, oni će oslabiti građanske slobode i pretvoriti Veliku Britaniju u policijsku državu. Cameronove namjere spadaju u utvrđeni obrazac državnog ponašanja: svaki put kada neki musliman počini neki teroristički napad, taj događaj političari cinično iskoriste kako bi proširili ovlasti sigurnosnih službi, oslabili temeljne slobode i dalje ciljali i marginalizirali muslimansku zajednicu“.

Shuja Shafi, generalni sekretar Muslimanskog vijeća Velike Britanije, također je pozvao Vladu da razmisli o prijedlogu zakona, te je rekao da Vladini prijedlozi „neće učiniti muslimane ni sigurnim, ni slobodnim“. „U 2015. godini obilježava se 800. godišnjica Magna Carte [Velike povelje sloboda]. Umjesto da veličamo domete ove povelje sloboda, naša Vlada ograničava teško stečene slobode“, rekao je Shafi. „Predloženi zakon povećat će klimu straha i viktimizaciju u muslimanskoj zajednici, dalje slabeći povjerenje u vlast“. 

Parlamentarni Odbor za ljudska prava pozvao je Vladu da razmisli o dijelovima Prijedloga zakona o borbi protiv terorizma i sigurnosti, za koji su pojedine grupe za građanske slobode rekle da će izložiti muslimanske zajednice  „orvelijanskom“ nivou nadzora. Zagovornici online privatnosti su skeptični i uplašeni te izražavaju sumnju da je uopće moguće efikasno nadzirati šifrirane online komunikacijske aplikacije, kao što su WhatsApp ili Snapchat.

Jim Killock, izvršni direktor Open Rights Group, upozorio je, također, da su Cameronovi prijedlozi „opasni, loše osmišljeni i zastrašujući“. „Nakon napada poput onih užasnih ubistava u Parizu, javnost sada ima više razumijevanja za ono šta rade sigurnosne službe. Ali to razumijevanje se ne treba iskorištavati kako bi se povećale ovlasti koje ugrožavaju slobodu svih građana“, kazao je Killock.

Borci za zaštitu privatnosti i građanskih sloboda optužili su britanskog premijera Davida Camerona da „cinično iskorištava“ napada u Parizu kako bi pozvao na uvođenje većih ovlasti za borbu protiv terorizma i nadzor od onih koji su već kontroverzno progurani u Parlamentu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine