digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Charlie Hebdo: „Više nećemo objavljivati karikature Muhammeda!“

Autor: N. Botić Juli 20, 2015 0

Skoro šest mjeseci nakon napada na magazin Charlie Hebdo, njegov novi urednik je saopćio javnosti da više neće objavljivati karikature Muhammeda, a.s., kako bi izbjegli optužbe da ovaj medij kritizira jedino islam.

„Stvari za koje optužujemo islam se mogu naći u drugim religijama. Pravili smo karikature radi odbrane principa da svako može crtati ono što poželi“, izjavio je Laurent Sourisseau, uglavni urednik i izdavač Charlie Hebdoa za njemačke novine Stern, a prenosi Washington Post.

Obrazlažući odluku o prekidu objavljivanja uvredljivih karikatura, Sourisseau je naglasio: „Obavili smo naš zadatak. Odbranili smo pravo na karikaturu.“

Najnovija urednikova odluka dolazi tri mjeseca nakon što je ilustrator Renald Luzier izjavio da ga više ne zanimaju karikature Muhammeda, a.s.

„Umorio sam se od toga, kao što sam se umorio od karikatura Sarkozy-ja. Ne želim da provedem čitav život crtajući ih“, izjavio je.

Mjesec dana nakon toga je podnio ostavku u Charlie Hebdou zbog 'pretjeranog rada i zamora', te da je rad bez njegovih pobijenih kolega i prijatelja bio 'mučenje'.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine