digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održiva ostavština kralja Abdullaha

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić Februar 03, 2015 0

Iako teško da mogu samo parcijalno navedeni podaci dati kompletnu sliku o vladavini kralja Abdullaha Saudijskom Arabijom, budžet zemlje za 2014. godinu može biti pokazatelj onoga što će vjerovatno biti njegova najvažnija ostavština: 25 posto budžeta (56 milijardi dolara) namijenio je za obrazovanje samo u prošloj godini..

 

Među njegovim inicijativama u prvoj godini službene vladavine je lansiranje Program stipendiranja kralja Abdulaha. Počelo je sa sporazumom koji je napravio sa George W. Bush tokom u aprilu 2005. godine, što ima poseban značaj alo se stavi u kontekstu 11. septembra.

Programi stipendiranja, otvoreni za dodiplomski studij, master i doktorski studij je počeo sa15.000 studenata u prvoj godini. U 2013. godini, bilo je više od 130.000 Saudijaca koji studiraju vani sa stipendije iz ovog programa, većinom u SAD-u, a 20 posto njih su studentice. Program je također proširen i za podršku studentima koji studiraju u Saudijskoj Arabiji.

Ako ove brojke nisu impresionirale one koji nisu baš oduševljeni Saudijskom Arabijom treba znati da je prije malo više od deset godina bilo nezamislivo za mnoge porodice iz Saudijske Arabije da pošalju svoju djecu vani na studij, a posebno na dodiplomski. Za ovaj mentalitet konzervativnih nazora, sa tradicionalno jakim osjećajem za porodične vrijednosti, to je bio pravi podvig .

Saudijska Arabija ima veoma mladu populaciju. Oko 60% stanovništva je mlađe od 25 godina. A strani privrednici, kao i oni domaći, često naglašavaju da je jedan od nedostataka saudijskog obrazovnog sistema nedostatak visoko kvalificirane radne snage koju saudijska privreda očajnički treba. Drugi je nedostatak ženske radne snage. Tako se na reforme u obrazovnom sistemu gleda kao ključnu ekonomsku mjeru u borbi protiv strategije zvane „oslanjanje na naftu prije svega“, kao i način da se mladim Saudijkama i Saudijcima pruže praktični alati koji zadovoljavaju zahtjeve modernog svijeta.

Reforme u cilju kvalitetnijeg obrazovanja nisu bile vezane samo za stipendiranje. Velike promjene su uvedene i u mjerilima kojima se ocjenjuje kvalitet škola i nastavnika, kao i nastavnog plana i programa koji je obogaćen predmetima prirodnih i društvenih nauka uz nastojanje da se napravi ravnoteža sa predmetima s islamskim predznakom koji su do tada preovladavali.

Sam rast broja škola i univerziteta pokazuje brzinu kojom se ova ideja implementirala. U Saudijskoj Arabiji je 2005. bilo 15 javnih i 5 privatnih univerziteta. Prošle godine ova brojka je porasla na 25 javnih i 33 privatnih univerziteta.

Najistaknutiji među novim univerzitetima je Univerzite kralj Abdulah za nauku i tehnologiju (KAUST) koji se nalazi osamdesetak kilometara sjeverno od Džedde - prvi je univerzitet namijenjen za oba pola. To je univerzitet sa mnogo stranih studenata, dok je Univerzitet princeza Nur u Rijadu vjerojatno najveći univerziteta na svijetu za žene sa preko 40.000 studentica.
Zaita veliku zaslugu kralja Abdulaha predstavlja prvo samo razumijevanje prijeke potrebe za reformama u kraljevstvu, kao i mogućnost identificiranja mašinerije koja bi mogla dovesti do promjena na način i tempom koji je većina Saudijaca mogla prihvatiti. Ono što se zna za njegovog nasljednika kralja Salmana, to je da ostavština kralja Abdulaha neće biti samo vrednovana nego i nadograđivana. (Manual Al-Maida, Al-Arabiya)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine