digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ljudska prava i arapski svijet

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić Februar 02, 2015 0

Ženeva-Visoki povjerenik za ljudska prava, jordanski princ Zeid Ra'ad bio je gost popularne emisije Bez granica koja se emitira na BBC-u na arapskom jeziku. Tema emisije je bila zaštita ljudskih prava u arapskim zemljama i prepreke na koje nailaze ove zemlje u njihovim nastojanjima da se zločini počinjeni na ovim prostorima procesuiraju pred međunarodnim krivičnim sudovima.

 

U uvodu emisije voditeljica Melak Džafer se osvrnula na rad organizacija za ljudska prava i njihove izvještaje, kao i upozorenja da su u Palestini, Iraku i Siriji počinjeni ratni zločini uz opasku da se sve, uglavnom, završava na tim izvještajima.„Šta poslije toga? To su prve adrese koje tretiraju ove zločine, ali tu se stvar i zaustavi. Šta poslije ovih okrivljavanja i optuživanja“, pitala je Melak.

„Tačno je to što kažete. Međutim, treba biti upoznat i sa dodatnim informacijama o tome. Npr. da u Iraku imamo istražni tim UN koji od prije mjesec dana djeluje na tom području, istražuje. Prikupljaju dokaze, uzimaju izjave i poduzimaju druge radnje. Sav dokazni materijal se stavlja pred Vijeće sigurnosti i nadležne međunarodne instance - Vijeće za ljudska prava, Međunarodni krivični sud“, kazao je princ Ra'ad. Nakon što je voditeljica ustvrdila da je „sve to urađeno ranije“ i pitala „kakva korist od toga“ visoki povjerenik za ljudska prava je podsjetio da „odgovornost pada na Vijeće sigurnosti“. Voditeljica Melak je nakon toga postavila pitanje-tvrdnju: „Dakle u konačnici, sve optužbe i odluke vezane za kršenja ljudskih prava podliježu političkoj odluci Vijeća sigurnosti“, a princ Ra'ad je podsjetio da nadležna tijela UN tretiraju te optužbe, ali i da je zaista „potrebna revizija ove problematike“, kao i da je primjetan „interes mnogih država za protokolarna pitanja vezana za ljudska prava“, ali da nailaze na neprihvatanja optužbi vezanih za mučenja i zlostavljanja na tim prostorima. „Ali mi nastavljamo insistirati, te nakon prvog, drugog, trećeg pokušaja uspijevamo napraviti neki pomak“, kazao je visoki povjerenik za ljudska prava UN, princ Ra'ad.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine