digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Charlie Hebdo sinonim za slobodu govora ili za govor mržnje

Autor: Preporod Januar 25, 2015 0

Ponovno objavljivanje karikatura Poslanika as. na naslovnoj stranici satričnog francuskog lista Charlie Hebdo uznemirilio je svjetsku, ali naročito muslimansku javnost. Zašto se, nakon, zločina u Parizu koji je naišao na nedvosmislene osude u cijelom svijetu, drsko i ignorantski ustrajava u govoru mržnje prema islamu i muslimanima? Nije li krajnji cilj ovakvih medijskih provokacija izazivanje i mobilizacija  ekstremista i radikala?

 Zašto se masmediji nekritički uzaludno trude da zloupotrebu slobode govora predstave kao temeljne vrijednosti zapadne demokratije. Akademik Ferid Muhić je cijeli slučaj  oko objavljivanja karikatura u francuskom časopisu protumačio kao svojevrsno samoponižavanje onih koji stoje iza sistematskog  i orkestriranog sijanja zla i mržnje prema drugome. Muhićevo razmišljanje  objavljujemo u cijelosti.

“ Upravo smo čuli  da će slijedeći broj revije “Charlie Hebdo“ biti štampan u 3 miliona primjeraka. Sa karikaturom za koju ovi zluradi idolopoklonici vjeruju da predstavlja poslanika Muhameda a.s. !  Tako su definitivno razočarali sve kršćane vjernike i sve razumne ljude kojima su na srcu tolerancija i mir. Pokazali su da je Charlie od samog početka zloupotrebljen. Da nije riječ o kulturnom nesporazumu nego o otvorenom i namjernom činu provokacije upotrebom govora mržnje (hate speech). Pokazali su da se nisu uzdigli ni do pojma istinske religije - ni kršćanstva ni islama. Umjesto da praštaju, oni traže odmazdu; umjesto da šire ljubav, oni propagiraju mržnju. Ostali su na nivou idolopoklonstva. Još vjeruju u svoje crteže kao u idole. Misle da su napravili karikaturu poslanika Muhammeda a.s. a napravili su sopstvenu karikaturu. Muslimani koji su od prvog dana napustili vjerovanje u idole, na tom crtežu jasno vide ružno lice onih koji stoje iza ovoga.

Pljunuli su ti u lice, Charlie! Pljunuli su sami sebi u lice. Tri miliona puta.“

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine